slideshow04

Државни секретар Нерић у Прибоју

У Прибоју је у радној посети у петак 15. новембра боравио Ненад Нерић, државни секретар за рад и запошљавање, борачку и социјалну политику. Суштина посете био је обилазак локалних услуга социјалне заштите и разматрање планова за формирање нове установе за пружање услуга социјалне заштите локалног карактера.

Високог госта најпре је примио председник Општине Прибој Лазар Рвовић и упознао га са постојећом ситуацијом, а на радном састанку у зггради Општине Прибој присуствовали су и Зоран Полић, директор Центра за социјални рад у Прибоју и Стефан Србљановић, члан Општинског већа задужен за област социјалне заштите и председник Комисије за формирање нове установе социјалне заштите локалног карактера.

poseta drzavnog sekretara nerica

- Прибој је једна од ретких општина у Србији где су услуге социјалне заштите веома развијене, ради се квалитетно, а моја посета је само један од начина да се у то и уверимо на лицу места - рекао је државни секретар Ненад Нерић износећи свој став да би све услуге социјалне заштите, а у Прибоју их функционише свих пет, требало одржати и прилагодити новом Закону о социјалној заштити који је у припреми. Најбољи начин за то је формирање нове установе локалног карактера, коју би подржавала локална самоуправа, али кроз пројекте део новца би и даље стизао и из Републике - мишљења је секретар Нерић.

- Прибој је веома заинтересован да због својих грађана сачува свих пет услуга социјалне заштите и надамо се да ћемо добити сагласност надлежног Министарства за формирање локалне установе социјалне заштите која би објединила досадашње услуге, а опет не би реметила изворне надлежности Центра за социјални рад - рекао је Стефан Србљановић, члан Општинског већа и председник Комисије за формирање нове установе социјалне заштите у општини Прибој. Започету причу требали би да завршимо најкассније до краја године, а ово је и право време да се планирају и финасијски трошкови кроз Буџет општине, наменска трансферна средства из Републике и властита средства Центра за социјални рад кроз донације и друге помоћи - закључио је Стефановић.

Државни секретар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Ненад Нерић потом је у пратњи својих домаћина и обишао Центар за социјални рад где се у кратком разговору задржао и са запосленима, али је и у Центру за стара лица, разговарао и са примаоцима услуга у Дневном боравку овог центра.

Иначе, пет постојећих услуга социјалне заштите које функционишу у општини Прибој и које су према речима надлежних међу најквалитетнијим у Србији су - Дневни центар за старе, Сервис помоћи у кући старим лицима, Прихватилиште за збрињавање жртава породичног насиља - Сигурну кућу, Дневни боравак за децу ометену у развоју и услуге Становања уз подршку за младе који се осамостаљују.