slideshow04

Делегација општине Петњица из Црне Горе у Прибоју

Делегација општине Петњица, једне од најмлађих општина у Црној Гори, у понедељак 2.децембра посетила је Прибој, где је са челницима локалне самоуправе разговарала о могућностима прекограничне сарадње, у светлу расписаних позива Еврпске уније, али и друге међусобне сарадње.

Делегацију општине Петњица, коју је предводио председник општине Самир Аговић, примио је први човек општине Прибој Лазар Рвовић, а потом се радило по радним групама, а гости из Црне Горе посетили су и Центар за социјални раду Прибоју, где се разговарало о могућим пројектима који следе, управо о услугама социјалне заштите. За пројекат прекограничне сарадње, носиалц пројека била би општина Прибој односно Центар за социјални рад, а партнер на пројекта, који би финасирала Европска унија, била би општина Петњица односно њена установа социјалне заштите.

delegacija iz petnjice

Домаћини су гостима из Петњице показали у пракси једну од својих услуга социјалне заштите, Дневни боравак Центра за стара лица, у старом делу Прибоју, где наши старији суграђани могу да бораве током дана, и уз кафицу или чај, друже се и време употпуњују друштвеним играма, а постоје и две собе са четири лежаја за ургентни смештај наших суграђана, док се не реши њихов тренутни проблем – рекао је Зоран Полић, директор Центра за социјални рад у Прибоју и истакао потребу, а о чему се већ дуже време и размишља, да се један такав дневни боравак, организује и у новом делу Прибоја.

Поред Магдалене Пријовић, координатора Канцеларије за локлани економски развој, и Стефана Србљановића, члана ОВ, који је и председник Комисије за оснивање нове установе социјалне заштите локалног карактера, овим састанцима присуствовао је и Борис Мрдовић, председник СО Прибој, који је изразио задовољство данашњим скупом и посетом драгих пријатеља из Црне Горе.

Тема разговора делегације две општине, су у првом реду, биле услуге социјалне заштите, али могућности сарадње ова два града су много шире, од туризма, културе, спорта, до екологије и заштите животне средине.

Данашњи разговори делегације општина Прибоја и Петњице, само су први у низу, који ће уследити, како би се успешно стигло до пројекта прекограничне сарадње, а потом и његове реализације, уз финасијску подршку ЕУ, а који ће отворити и нове видове међуосбне сарадње ове две локалне самоуправе.