slideshow04

Vesti

Predstavljeni prvi rezultati sprovođenja projekta "BELI SPORT I KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE S KRAJA 19. VEKA"

Na konferenciji za medije koja je održana u ponedeljak 13.maja, Turistička organizacija Priboj, predstavila je sprovedene aktivnosti i postignute rezultate u okviru projekta prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020, kao ustanova koordinator projekta "BELI SPORT I KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE S KRAJA 19. VEKA", a koji je važan za razvoj opština Priboj i Rudo.

Dobra saradnja opština Priboj i Rudo seže još iz vremena kada su se postavljali temelji rafting sportu u Priboju, a koji je zahvaljujući toj dobroj saradnji danas postao simbol Priboja, Rudog i Lima.

Projekat "BELI SPORT I KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE S KRAJA 19. VEKA", koji zajedno realizuju Priboj i Rudo, od velikog je značaja za obe opštine, posebno kada se govori o promociji belog sporta i izgradnje teniskih terena.

"Ta saradnja traje već devet godina. Prva dva projekta su upravo realizovana i vezeni su za rafting i za reku Lim. Ovaj projekat je malo izašao, uhvatili smo se kulturno istorijskog nasleđa sa kraja devetnaestog veka, došli smo do teniskog terena i mislim da smo napravili dobru priču", kaže Vladan Radović, direktor Turističke organizacije Priboj.

"Sva ova priča, vezana i za Rudo i za Priboj, ukombinovaće se u neku generalnu turističku ponudu. Već smo i sad uspeli nekoliko ljudi da zaposlimo kroz ovaj projekat, a inače, po završetku projekta, nadam se da će ostati nekoliko radnih mjesta", smatra Vladimir Bradonjić, direktor JU za sport i turizam Rudo.

Projektom je, je između ostalog, predviđena izgradnja dva teniska terena, turniri, ali i adaptacija prostora Jevđevića kuće za umetničku radionicu i izradu suvenira. Ovaj kraj ima mnogo toga zajedničkog, baštinu koja seže u daleku prošlost, uključujući i rimske i srednjovekovne gradove koji mogu biti vrlo interesantni posetiocima.

"Grad Jagat, od koga je nastao današnji Priboj, ima tri kule. Jedna od tih kula se nalazi na području Mesne zajednice Mokronozi, selu ruđanske opštine. Drugi grad, Sjeverin, takođe jedna od kula i deo odbrambenog zida se upravo nalaze na teritoriji Bosne. Dakle, i dan danas, granica je, upravo pod samim tim gradovima i to jedna od budućih turističkih atrakcija bi upravo bili ti gradovi", kaže Savo Derikonjić, direktor Muzeja u Priboju.Projekat "BELI SPORT I KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE S KRAJA 19. VEKA" finansira Evropska unija sa 220.000 evra, a isti će se realizovati tokom 18 meseci.

prva konferencija beli sport i kulturno nasledje