slideshow04

Vesti

Pribojke prvakinje Evrope u raftingu

Od 2. do 7. jula održano je Evropsko prvenstvo u raftingu na reci Vrbas u Banjaluci. Reprezentacija Srbije u raftingu u kategoriji do 23 godine, osvojila je zlatnu medalju na ovom Evropskom prvenstvu. Pribojke, koje su ujedno činile i predstavljale Srbiju, su trijumfovale u disciplinama sprint, spust i H2H, pa su sakupile 972 boda, 24 više od drugoplasirane posade iz Rusije.

Učešće je uzelo oko 250 takmičara iz 11 država (Srbija, Češka, Rumunija, BiH, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Rusija, Letonija, Bugarska, Velika Britanija). Ukupno 36 timova u muškoj i ženskoj konkurenciji podeljeni po starosnim kategorijama, takmičili su se u četiri discipline: sprint, H2H-paralelni sprint, slalom i spust. Organizator prvenstva je bio RK Kanjon.

Reprezentaciju Srbije predstavile su ekipe Rafting kluba Eko-Lim iz Priboja, devojke u kategoriji do 23 godine i muškarci u open kategoriji. Ovo je bilo prvo takmičenje ovog nivoa za pribojske timove gde su odmerili snagu i umeće sa najboljim ekipama Evrope. Ovo je bilo jedno ogromno iskustvo koje će pokušati nadograditi i pretočiti u još bolji rezultat na nekim budućim takmičenjima.

prvakinje evrope u raftingu ekolim

Sastav ženske ekipe koja se takmičila u kategoriji do 23 godine:
Zadnja desna: Željka Šalipur (C)
Zadnja leva: Gordana Golubović
Srednja desna: Jovana Spajić
Srednja leva: Jelena Spajić
Prva desna: Tanja Reković
Prva leva: Sandra Đurović

Sastav muške ekipe koja se takmičila u open kategoriji:
Zadnji desni: Uroš Puzović (C)
Zadnji levi: Aleksa Novaković
Srednji levi: Duško Baranac
Srednji desni: Srđan Grabovčić
Prvi levi: Vukašin Peruničić
Prvi desni: Nemanja Puzović

"Veoma naporno smo trenirale i trud se isplatio. Dale smo sve od sebe i presrećene smo. Vrbas je lepa, ali veoma zahtevna reka. Hvala Banjaluci, ovdje smo se osjećale kao kod kuće", kazala je pribojka Željka Šalipur, kapiten posade reprezentacije Srbije.

Predsednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons bio je prezadovoljan organizacijom i svim viđenim u Banjaluci."Prošlo je deset godina od mog posljednjeg dolaska, kada je Banjaluka bila domaćin Svjetskog prvenstva. Imate prelepu zajednicu koju pokreću veliki entuzijasti. Većinu ovih ekipa gledam na takmičenjima širom sveta, tako da nije bilo iznenađenje kod podele medalja. Konkurencija je bila žestoka, vidio sam veliki napredak kod nekih timova i radujem se njihovom razvoju i verovatno novim medaljama u budućnosti. Vrbas je prelepa reka, teško da možemo pronaći bolju lokaciju za takmičenje" - rekao je, zatvarajući takmičenje u Banjaluci, Džozef Vilis Džons.