slideshow04

Vesti

Delegacija opštine Petnjica iz Crne Gore u Priboju

Delegacija opštine Petnjica, jedne od najmlađih opština u Crnoj Gori, u ponedeljak 2.decembra posetila je Priboj, gde je sa čelnicima lokalne samouprave razgovarala o mogućnostima prekogranične saradnje, u svetlu raspisanih poziva Evrpske unije, ali i druge međusobne saradnje.

Delegaciju opštine Petnjica, koju je predvodio predsednik opštine Samir Agović, primio je prvi čovek opštine Priboj Lazar Rvović, a potom se radilo po radnim grupama, a gosti iz Crne Gore posetili su i Centar za socijalni radu Priboju, gde se razgovaralo o mogućim projektima koji slede, upravo o uslugama socijalne zaštite. Za projekat prekogranične saradnje, nosialc projeka bila bi opština Priboj odnosno Centar za socijalni rad, a partner na projekta, koji bi finasirala Evropska unija, bila bi opština Petnjica odnosno njena ustanova socijalne zaštite.

delegacija iz petnjice

Domaćini su gostima iz Petnjice pokazali u praksi jednu od svojih usluga socijalne zaštite, Dnevni boravak Centra za stara lica, u starom delu Priboju, gde naši stariji sugrađani mogu da borave tokom dana, i uz kaficu ili čaj, druže se i vreme upotpunjuju društvenim igrama, a postoje i dve sobe sa četiri ležaja za urgentni smeštaj naših sugrađana, dok se ne reši njihov trenutni problem – rekao je Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad u Priboju i istakao potrebu, a o čemu se već duže vreme i razmišlja, da se jedan takav dnevni boravak, organizuje i u novom delu Priboja.

Pored Magdalene Prijović, koordinatora Kancelarije za loklani ekonomski razvoj, i Stefana Srbljanovića, člana OV, koji je i predsednik Komisije za osnivanje nove ustanove socijalne zaštite lokalnog karaktera, ovim sastancima prisustvovao je i Boris Mrdović, predsednik SO Priboj, koji je izrazio zadovoljstvo današnjim skupom i posetom dragih prijatelja iz Crne Gore.

Tema razgovora delegacije dve opštine, su u prvom redu, bile usluge socijalne zaštite, ali mogućnosti saradnje ova dva grada su mnogo šire, od turizma, kulture, sporta, do ekologije i zaštite životne sredine.

Današnji razgovori delegacije opština Priboja i Petnjice, samo su prvi u nizu, koji će uslediti, kako bi se uspešno stiglo do projekta prekogranične saradnje, a potom i njegove realizacije, uz finasijsku podršku EU, a koji će otvoriti i nove vidove međuosbne saradnje ove dve lokalne samouprave.