slideshow04

Vesti

Spremne zimske službe u Priboju

Zimske službe u opštini Priboj spremno dočekuju zimsku sezonu - zaključak je sa sednice Štaba za vanredne situacije opštine Priboj koji je zasedao u četvrtak, 5. decembra, a predsedavao je Komandant Štaba Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Zimsko održavanje pet opštinskih kategorisanih puteva u periodu od 1. decembra 2019. do 31. marta 2020. godine lokalna samouprava poverila je JP za održavanje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj koje je, po sprovedenom tenderu, sklopilo ugovore sa podizvođačima, pribojskim firmama, i to:

- Putni pravac Sjeverin – Strmac u dužini od 19 kilometara održavaće firma „Autoprevoznik Spajić Ratko“
- Putni pravac Sastavci – Krajčinovići – Kukurovići u dužini od 19,5 kilometara, kao i
- Putni pravac Uvac – Manovića Polje – Rača u dužini od 5 kilometara - održavaće pribojska firma „Mićokop“
- Putni pravac Brana – Kalafati – Mažići u dužini od 5,5 kilometara i krak Prepran – škola u Mažićima u dužini od 2 kilometra, kao i
- Putni pravac Vrbova – Pribojska Goleša u dužini od 6 kilometara tokom zimskog perioda održavaće pribojska firma „Perokop“.

Za ove namene iz opštinskog budžeta biće izdvojeno oko 2,5 miliona dinara, plus nabavka 140 tona kamenog agregata odnosno rizle, kao i nabavka 10 do 15 tona soli za potrebe naših sugrađana koju će prema dostavljenim spiskovima moći preuzimati naši građani, pre svega iz viših delova grada, verovatno već od ponedeljka, 9. decembra.

stab za vanredne situacije 2019

Inače, gradski deo saobraćajnica od Zelenca do novog betonskog mosta preko Lima, zimsko održavanje je povereno JKP Usluga iz Priboja, sa prioritetom za put prema Fabrici vode i Bolnici odnosno Domu zdravlja Priboj. Ovo preduzeće pored kamiona sa čistačom i posipačem soli i traktora "Rondo", koji će čistiti trotoare i uže ulice u novom delu grada, od ove godine ima i novi traktor kao donaciju JGP Čistoća iz Beograda koji će od ove sezone biti angažovan na čišćenju snega u starom delu Priboja.

U ovom preduzeću već su nabavili i 35 tona soli po tenderu će ako bude potrebe moći da nabave još 50 tona, obezbeđene su i 2 tone kalcijum - hlorida za posipanje ulica za vreme izuzetno niskih temperatura gde so ne reaguje, a nabavljeno je i 15 kubika odgovarajućeg kamenog agregata odnosno rizle, koja će se posipati samo u ekstremnim situacijama kako ne bi dolazilo do oštećenja vozila ali i zagušenja kišne kanalizacije u gradu.

Kako se čulo na sednici Opštisnkgo Štaba za vanredne situacije preduzete su i sve mere za normalno funkcionisanje Slobodne zone Priboj u zimskom periodu, gde je JKP Usluga ustupilo jedan traktor na stalno korišćenje kojim će se 24 sata čistiti saobraćajnice unutar Slbodne zone, kao i uspon na prilaznom putu u Zonu.

Kao zaključak sa sednice Štaba za vanredne situacije opštine Priboj čulo se i da su preduzete sve potrebne mere da snabdevanje vodom u toku zimskog perioda bude stabilno, kao i snabdevanje električnom energijom, gde tokom zime do prekida u snabdevanju strujom najčešće dolazi kao posedica obilnijih padavina ili leda, koji prouzrokuju kidanje odnosno pucanje elektroprovodnika na dalekovodima ili niskonaponskoj mreži, pa je u tom kontekstu Elektrodistribucija Priboj, preventivno, naravno gde je stigla, jer ne raspolaže adekvatnom radnom snagom za te poslove, samostalno raskresala 8 kilometara elektro mreže, i to po njima, na najkritičnijim linijama.