slideshow04

Vesti

Rešava se problem klizišta Glišina voda

Problem klizišta Glišina voda ukoro bi trebalo da bude rešen jer se preduzimaju konkretne aktivnosti da se ovo klizište počne zaista rešavati, odnosno sanirati. Iako ovo klizište nije u nadležnosti lokalne samouprave opština Priboj je zbgo svojih građana i privrednika najviše zainteresovana da se ovaj dugogodišnji problem napokon reši.

A po preduzetim aktivnostima ali i onim koje tek slede, problem klizišta Glišina voda trebao bi da uskoro zaista bude rešen – to je zaključak sa sednice Štaba za vanredne situacije opštine Priboj koji je održan u četvrtak, 5. decembra.

kliziste glisina voda

 

Naime, prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića koji je sa predsednikom SO Priboj Borisom Mrdovićem krajem novembra prisustvovao na sastanku u Beogradu, a kojim je predsedavao general policije Predrag Marić, inače načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, dok su skupu prisustvoali i državni sekretar Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, direktor Srbijavoda, predstavnici Puteva Srbije, Železnica Srbije, Geološkog zavoda i rukovodilac Stručno operativnog tima za klizišta Srbije.

Prema zakljucima sa ovog skupa koji je održan 21. novembra, samo 4 dana kasnije odnosno 25. novembra, održan je hitan sastanak Stručno operativnog tima za klizišta Srbije gde je dogovorena izrada Projektnog zadatka, i to u najkraćem mogućem roku, na osnovu koga će opština Priboj do kraja godine, raspisati tender za izradu Projekta za saniranje klizišta Glišina voda, a koji će finasirati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

Takođe je na prvom sastanku u Beogradu dogovoreno da se na prvoj sledećoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije nađe problem klizišta Glišina Voda, na osnovu čijeg predloga će Vlada Srbije opredeliti sredstva za saniranje ovog klizišta – zaključio je svoju informaciju članaovima pribjskog Štaba za vanredne situacije predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, oko trenutno najvećeg klizišta u Srbiji, klizišta Glišina voda, koje je za Pribojce od izuzetne važnosti, jer pomeranje tla na ovoj lokaciji ugrožava pre svega živote ljudi i njihovu imovinu, prekida snabdevanje vodom starog dela Priboja, ugrožava prugu Beograd – Bar, otežava ili čak prekida saobraćaj na regionalnom putu Priboj-Bistrica, koji se već dve godine na ovom delu odvija naizmenično jednom kolovoznom trakom uz semaforsku signalizaciju, a time ugrožava i funkcionisanje novog privrednog centra naše opštine odnosno investitore u Slobodnoj zoni Priboj.

Dakle, posle mnogo godina, pa i decenija, brojnih sastanaka i poseta, sada se konačno krenulo sa mrtve tačke, i što je još važnije, napokon je izvesno rešavanje klizišta Glišina voda odnosno ovog akutnog problema i opštine Priboj, ali države Srbije.