slideshow04

Vesti

Velika podrška saradnji opština u slivu reke Drine

U okviru promocije projekta "Uspostavljanje sistema za prikupljanje, razmenu i prezentovanje podataka u okviru sliva reke Drine", koji predstavlja upravljanje rizicima od elementarnih nepogoda, početkom decembra je u Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić" u Tršiću održan sastanak kojem su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, predstavnici osam lokalnih samouprava u slivu reke Drine koje su partneri u sprovođenju ovog projekta kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije.

Pored Loznice, tu je još sedam opština - Priboj, Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Bajina Bašta, Ljubovija i Nova Varoš, i ova grupa predstavlja jedno od prvih partnerstava, a oni su se udružili kako bi bolje upravljali rizicima od elementarnih nepogoda.

saradnja sliv reke drine

- Upravo kroz ovaj projekat, kroz realizaciju svih aktivnosti koje slede, mislim da ćemo u preventivnom smislu itekako moći da uz dobru opremljenost, za koju se potrudila Švajcarska razvojna agencija, pratimo sva dešavanja na terenu, da sve informacije međusobno razmenjujemo i da preko najodgovornijih, a to su štabovi za vanredne situacije na nivou svake lokalne zajednice, preduzimamo blagovremene mere i aktivnosti u pogledu zaštite imovine i materijalnih dobara, pre svega ljudi, njihove bezbednosti i života - ukazao je gradonačelnik Petrović.

Prema rečima ministra Ružića, trenutno ima 33 grada i opštine koji su udruženi u četiri partnerstva i koji će uspostaviti zajedničke službe kako bi pravovremeno i preventivno delovali u slučaju elementarnih nepogoda.

- Izuzetno nam je drago što su naši napori da podstaknemo građane na međuopštinsku saradnju usklađeni sa zainteresovanošću Švajcarske koja ima veoma dobro postavljen sistem lokalne samouprave i veoma dugu tradiciju učešća građana u radu lokalne samouprave. Vlada Švajcarske izdvojila je 117 hiljada švajcarskih franaka kao podršku za 33 lokalne samouprave da otpočnu sa realizacijom prvih zajedničkih projekata i zato dugujemo veliku zahvalnost našim prijateljima iz Švajcarske na pomoći i šansi da učimo od najboljih - istakao je ministar Ružić.

- Iz fonda za međuopštinsku saradnju ove lokalne samouprave dobile su skoro 40.000 švajcarskih franaka za uspostavljanje sistema za prikupljanje, razmenu i prezentovanje podataka o rizicima i izradu internet platforme sa podacima o potencijalnim rizicima. Ova platforma omogućava interaktivan pristup u komunikaciji između građana, privrede i Štaba za vanredne situacije tako da građani imaju priliku da jave ili da dobiju informacije o mogućim rizicima - kazao je ministar Ružić i dodao da je nabavljena i adekvatna oprema - hardver i softver sa licencama za unošenje prikupljenih podataka i uređaji za prikupljanje podataka na terenu.

Sastanku u Loznici u ime opštine Priboj prisustvovao je Vuk Luković, šef kabineta predsednika Opštine koji je i preuzeo doniranu opremu – laptop, štampač i mobilni telefon za unos podataka.

Gospođa Saša Muler iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kazala je da joj velika čast što je posetila sastanak povodom promocije jednog od prvih pilot projekata međuopštinske saradnje koji je omogućen kroz napore Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i podršku Švajcarske Vlade.

- Međuopštinska saradnja je izuzetno bitan element podrške reformama koje se dešavaju u Srbiji. Projekat međuopštinske saradnje i prikupljanja i razmene podataka unutar sliva reke Drine je izuzetno bitan za upravljanje rizicima od vanrednih situacija za osam opština u slivu reke Drine. Mi se nadamo da će nova kancelarija za međuopštinsku saradnju pomoći da se svim partnerskim opštinama rizici od vanrednih situacija umanje u najvećoj mogućoj meri - objasnila je gospođa Muler.

Izmene zakona koje je predložilo Ministarstvo državne uprave i lokalne pružile su neophodan zakonski okvir da se ovakva međuopštinska saradnja i ostvari.