slideshow04

Vesti

Novi "prinudni usporivači brzine" u Priboju

Opštinski Savet za bezbednost saobraćaja Priboj nastavlja sa realizacijom svojih planiranih aktivnosti u ovoj godini, a sve u funkciji još veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kako pešaka i vozača, tako i putnika, vozila...

Prema rečima predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj, Draga Drobnjakovića, ovih dana privodi se kraju realizacija najnovijeg projekta odnosno postavljanja prinudnih usporivača brzine, tzv. „ležećih policajaca“ na ulicama kroz prigradska ili seoska naselja. Ukupno će biti postavljeno oko 20 prinudnih usporivača brzine, a njihova dužina zavisi od širine ulice na kojima se postavljaju.

lezeci policajci 2019

Jedna od rizičnih ulica po bezbednosti svih učesnika u saobraćaju bila je i deonica puta prema Jabukama ,a dva „ležeća policajca“ postavljena su na putu kroz naseljeno mesto Jarmovac gde je na žalost već bilo saobraćajnih udesa i povreda pešaka i biciklista, s obzirom da je ulica prilično uska, a nema ni trotoara za pešake ili bicikliste.

Slična po riziku je i ulica Save Kovačevića koja se proteže od tzv. “plave“ zgrade u Novom Priboju preko Luke do betonskog mosta preko Lima na Mostini, a koja je frekfentna i po saobraćaju vozila, ali i pešaka. Ni ovde, najvećim delom, nema trotoara za pešake. U ovoj ulici, na njenom početku, na raskrsnici sa ulicom Vuka Karadžića, već postoji jedan prinudni usporivač brzine,ali ih je postavljeno još pet, i kako stvari stoje, potreba je za još jednim ili dva. Postojećih pet raspoređeno je kod Gradske streljane, zatim u blizini bivšeg lokala "BOS", kod bivše perionice automobila na Luci, kod baraka pored stočne pijace i kod baraka u blizini raskrsnice sa ulicom Bore Penezića, odnosno puta za Crnuge.

Prinudini usporivači brzine, njih 4, postavljeni su i u ulici Velimira Bandovića, odnosno na putu od Uvca prema Rači i Slobodnoj zoni, jer su ovde uslovi novoizgrađenog puta dozvoljavali veću brzinu kretanja vozila, a sa druge strane u pitanju je naseljeno mesto gde opet nema trotora, pa je povećani rizik za kretanje pešaka, pogotovu dece. Prvi prinudni usporivač brzine na ovom putu postavljen je nedaleko od bivše Kožare na Uvcu, dva su postavljena neposredno pre i posle drvenog mostića preko Uvca, i jedan, nešto dalje, pre skretanja za Jelav u MZ Rača.

Nedavno su zamenjena i dva „ležeća policajca“ na regionalnom putu kroz Poljice, po jedan će ovih dana biti postavljen u centrima MZ Kratovo i Krajčinovići, a na zadovoljstvo Sjeverinaca i Strmčana, ali i onih koji kreću put Rudog i Sarajeva uskoro će biti zamenjena i dva postojeća prinudna usporivača brzine, kroz centar mesne zajednice Sjeverin.

Sredstva za ovaj projekat u visini od 500.000 dinara obezbedila je opština Priboj, a radove je po tenderu izvela pribojska firma "Divac izoplast".