slideshow04

Vesti

Izabran izvođač radova za izgradnju gradske toplane na biomasu

Konzorcijum „Južna Bačka“ iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju, rezultat je tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

Izgradnja toplane po tenderu koštaće 5.250.000,00 evra, a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni, a nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine – kaže zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić.

toplana ilustracija

Toplana će biti snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Na taj način Priboj će uz Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji, gde se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grejanja potpuno zamenjuju biomasom.

"Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, korisnici će plaćati onoliko koliko potroše, uštede energente biće najmanje 50 odsto, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budžetu.", kaže Vasilić.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije, oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP „Toplana“ u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu, stanari morati sami da finansiraju.

Krajem septembra, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Beogradu je potpisao trilateralni ugovor sa Ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV, o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju.

U Priboju je već dosta urađeno na poboljšanju energetske efikasnosti kada je grejanje u pitanju. U OŠ „Branko Radičević“ instalirana je kotlarnica na biomasu, odnosno pelet snage 0,9 MW, koja zagreva školu, vrtić u ovom delu grada i zgrade Opštinske uprave i Doma kulture. U školskom kompleksu u novom delu grada, prošle jeseni, u funkciju je puštena i novoizgrađena toplana na drvnu sečku snage od 1,8 MW, koja pored 4 škole zagreva i prostorije ambulante i dispanzera Doma zdravlja u Novom Priboju, dok je u OŠ „Nikola Tesla“ u Pribojskoj Banji instaliran kotao na pelet snage 0,25 MW.

Plan lokalne samouprave je da se u drugoj fazi energetske efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnh ložišta, koja će uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali poboljšati i ukupnu ekološku sliku grada odnosno kvalitet vazduha.