slideshow04

Vesti

Stigla polovina opreme za toplanu

Pravi prolećni dani maksimalno se koriste na gradilištu gradske toplane na biomasu u Priboju. Dinamika se prati u potpunosti, a mašinska oprema stiže sukcesivno. Od ukupno 25 šlepera opreme iz Austrije i Srbije, već je stiglo 10 šlepera.

Isporuka je počela pre 15-ak dana, a danas su dopremljeni možda i najgabaritniji delovi, odnosno akumulatori toplote ili rezervoari za vodu, teški po 22 tone. Neimari svetski poznate srpske kompanije u ovoj oblasti „Reming“ iz Vojvodine, gde su ovi delovi i proizvedeni, spustili su ih sa kamiona i prikačili na postolje, za neverovatnih 7 minuta.

Podsetimo, u prvoj isporuci stigla su dva kotla na lož ulje, delovi za glavni kotao na drvnu biomasu, kao i deo prateće opreme. Ostatak mašinske opreme iz Beča stizaće sukcesivano, a montaža će se vršiti uporedo, da bi nakon postavljanja opreme, usledilo i pokrivanje buduće kotlarnice.

Uporedo sa izgradnjom toplane, teku i projektne aktivnosti na rekonstrukciji podstanica i toplovoda, što će se inače raditi po završetku aktuelne grejne sezone.

Vrednost ukupne investicije je sedam miliona evra, a plan je da svi radovi budu gotovi do 1. oktobra.

Stavljanje u funkciju nove gradske toplane u Priboju na biomasu, očekuje se od naredne grejne sezone.