slideshow04

Vesti

Otvoren 8. festival "Dani Danila Lazovića"

Priboj je ovih septembarskih dana ponovo grad poezije. U znak sećanja na barda jugoslovenskog i srpskog glumišta i zaljubljenika u izgovorenu reč, na svečan način, u sredu, 22. septembra otvoren je 8.festival "Dani Danila Lazovića".

"Festival je za kratko vreme postao prepoznatljiva i nezaobilazna manifestacija na kulturnoj mapi Srbije i regiona, i na to smo svi ponosni, od kulturnih poslenika ovog grada i porodice Lazović, do pokrovitelja, Opštine Priboj i najdivnije publike, koja može da se poželi, a to je pribojska publika.", rekao je Milorad Damjanović, direktor festivala "Dani Danila Lazovića".

Ovogodišnji četvorodnevni program, započeo je izložbom portreta „Senke uspomena“, autora Lazara Đembera, u galeriji Zavičajnog muzeja.

"Ideja za nastanak izložbe proizašla je iz ljubavi prema filmskoj umetnosti, koju gajim još od ranog detinjstva i presrećan sam što je moja tek druga samostalna izložba u povodu otvaranja Festivala, posvećenog jednom velikom glumcu kao što je Danilo Lazović.", rekao je autor izložbe Lazar Đember, mladi umetnik iz Novog Sada.

U okviru svečanog otvaranja Festivala, pribojska publika je potom u Amfiteatru Zavičajnog muzeja uživala i u koncertu starogradske muzike, gde su nastupili vokalna solistkinja Zorana Iđuški i virtuoz na harmonici Nenad Ljubenović, a u programu su učestvovale i poznate glumice Tijana Maksimović i Iva Štrljić.

"Prvi put sam u Priboju i posebno mi je drago što je povod mog dolaska upravo ovaj Festival i što večeras slavimo umetnost, slavimo lepu reč, lepo izražavanje, ono što greje dušu publike.", rekla je glumica Iva Štrljić, dodavši da za ljudsku dušu ništa nije lekovitije od umetnosti.

Prvo veče Festivala završeno je predstavom "Ručni rad", u okviru koje su nastupile glumice Dara Džokić, Isidora Minić i Branka Šelić.

Dara Džokić je već drugi put na Festivalu i pohvalila je njegovu istrajnost, sećajući se jednog od omiljenih kolega, Danila Lazovića.

"Možda je ovaj Festival dobar recept za neke nove festivale u znak sećanja na naše preminule kolege.", zaključila je Dara Džokić.

Tokom trajanja Festivala, do subote 25.septembra, pribojska publika će biti u prilici da uživa u pozorišnim predstavama, performansima, muzičkim programima i završnoj, takmičarskoj, večeri na kojoj će, pored studenata glume sa svih 11 akademija dramskih umetnosti iz Srbije i regiona, kao gost glumac Festivala nastupiti Andrija Milošević, muzički gost, biće Mina Lazarević, dok će domaćin ovogodišnjeg Festivala biti glumac Andrija Kuzmanović.

Organizatori Festivala su Dom kulture "Pivo Karamatijević" i "Zavičajni muzej Priboj", dok je pokrovitelj i ovogodišnjeg Festivala, opština Priboj.