slideshow04

Održana 36. sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Današnje, 36. po redu zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj otvorio je predsedavajući, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. Na dnevnom redu našlo se šest tačaka, uključujući i tekuća pitanja, a danas su se razmatrali i utvrđivali predlozi Odluka o prestanku važenja Odluke o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Priboj, o mesečnom iznosu stipendije za talentovane studente i broju studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju za školsku 2013./2014. godinu, a utvrđena je i Preliminarna rang lista za dodelu studentske pomoći. Takođe, donet je Zaključak o dodeli novčane pomoći supružnicima za vantelesnu oplodnju u 2014. godini i razmatran je Predlog izmena i dopuna finansijskog plana Programa Fonda za razvoj opštine Priboj za 2014. godinu.

Povodom prve tačke dnevnog reda, utvrđivanja predloga Odluke o prestanku važenja Odluke o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Priboj, predsednik Opštine, Lazar Rvović podsetio je prisutne na činjenicu da je Fond osnovan skupštinskom Odlukom i da je kao takav osnovan sa ciljem da podstiče razvoj poljoprivrede i razvoja sela. Osnovan je na sugestiju Ministarstva poljoprivrede, uz zvaničan dopis i preporuku ali i podsticaj, obzirom na to da se Ministarstvo obavezalo da lokalnim samoupravama koje osnuju fondove i predvide određena sredstva za njih, izdvoji isto toliko novca. U prvom pozivu, takav podsticaj od Ministarstva nije ispoštovan, tako da su izdvajanja za poljoprivredu uglavnom bila iz opštinskog budžeta. Predsednik Rvović je rekao, da bi bilo veoma neodgovorno da Fond nije osnovan u tom momentu, kada je postojala zvanična preporuka ali i obećanje za dodatni podsticaj od resornog Ministarstva. Uz konstataciju da smo svedoci da je i sama Vlada odustala od ovakvog načina ulaganja u poljoprivredu, kao i to da smo došli do tačke da je Fond za razvoj poljoprivrede postao predmet polemisanja na skoro svakom skuštinskom zasedanju, Rvović je rekao da se ukidanjem Fonda za razvoj poljoprivrede ne ukidaju sredstva predviđena budžetom. Naprotiv, sredstva će biti iskorišćena na pravi i transparentan način, u vidu subvencija ili u vidu kapitalnog poljoprivrednog projekta. Donošenjem ove Odluke, koja se našla na današnjem zasedanju, prestaje da postoji Fond za razvoj poljoprivrede opštine Priboj i prestaju sa radom organi Fonda. Odluka je usvojena.
Danas je utvrđen i predlog Odluke o mesečnom iznosu stipendije za talentovane studente i broju studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju za školsku 2013./2014. godinu. Predlog presednika Opštine, da to bude 10 stipendija u 10 jednakih mesečnih rata od po 12.000 dinara prihvaćen je jednoglasno.
Povodom treće tačke dnevnog reda, utvrđivanja Preliminarne rang liste za dodelu studentske pomoći, sednici Veća prisustvovala je Nataša Janović, inače referent za obrazovanje u Opštinskoj upravi. Preliminarna rang lista je utvđena, zaključno sa okvirno 100 studenata i kao takva biće javna do donošenja konačne rang liste.
Danas je donet i Zaključak o dodeli novčane pomoći parovima za vantelesnu oplodnju u 2014. godini, kojim su predviđena sredstva u budžetu opštine Priboj u iznosu od 2.500.000 dinara. Visina novčane pomoći iznosi 185.000 dinara po paru, a isplaćuje se u jednokratnom iznosu. Uslovi su da par ima držvljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji opštine Priboj najmanje godinu dana, da su bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje koja su finansirana iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i da su u postupku nekog od narednih pokušaja vantelesne oplodnje.
Članovi Veća danas su razmatrali i Predlog izmena i dopuna finansijskog plana Programa Fonda za razvoj opštine Priboj za 2014. godinu, koji su utvrdili i poslali Skupštini opštine na usvajanje.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.
opstinsko vece 2014