slideshow04

Održana 37. sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Na današnjem, 37. po redu zasedanju Opštinskog veća opštine Priboj, razmatrani su i utvrđeni predlozi Odluka o povećanju grejanja za 2013/2014. godinu, o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Priboj za 2014. godinu i Programa korišćenja sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Priboj za 2014. godinu. Utvrđivanje Konačne Rang liste za dodelu studentske pomoći odloženo je za utorak 28. januar, zbog velikog broja pristiglih prigovora građana, koje je potrebno detaljno razmotriti kako bi se Konačna rang lista utvrdila što pravičnije.

Povodom Predloga Odluke o povećanju cena grejanja za 2013/2014. godinu, u uvodnom izlaganju, predsedavajući, predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, istakao je da se radi o nepopularnoj ali nužnoj meri. On je konstatovao da svakodnevno postoje problemi obezbeđenja energenta a samim tim i problem uspešnog privođenja kraju grejne sezone. Takođe je podsetio članove Veća da su već dva puta stizali zahtevi za povećanje cene grejanja, koji su vraćani, ali da je sa trenutnim cenama, gotovo nemoguće privesti sezonu kraju. Opština Priboj je imala najnižu cenu po Uredbi Vlade Republike Srbije, a ova cena je ujedno bila i najniža u Srbiji. Novom Odlukom o povećanju grejanja za 12,97 %, cena će i dalje biti među najnižima u Srbiji, ali i u odnosu na opštine u regionu. Nova cena za stambeni prostor na 12 meseci bez PDV-a po metru kvadratnom je 94,16 din, dok je za školski prostor 141,24 din bez PDV-a na 12 meseci, a za poslovni prostor 141,24 din bez PDV-a po metru kvadratnom. Članovi Opštinskog veća su konstatovali da ovo jeste nepopularna mera, ali da je opština Priboj dužna sa druge strane kao osnivač da brine o svom preduzeću JP Toplana. Podsećanja radi, JP Toplana vrši merenja kvaliteta grejanja, i u skladu sa tim vrši se korekcija, odnosno smanjenje računa za pojedinačne korisnike, a sa istom akcijom biće nastavljeno i u narednom periodu. Ovaj Predlog Odluke prihvaćen je i prosleđen Skupštini opštine na usvajanje.
Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Priboj za 2014. godinu, na dnevnom redu današnjeg zasedanja našao se iz razloga preusmeravanja sredstava u iznosu od 40 miliona dinara, opredeljenih za kupovinu hotela Bić, na drugu kupovinu. Obzirom na to, da je ulaskom opštine Priboj kao zainteresovane strane za kupovinu hotela Bić, povećano interesovanje fizičkih lica, za koje je već izvesno da će najverovatnije kupiti ovaj objekat a što je i bio krajnji cilj, novim izmenama u budžetu, novcem od 40 miliona dinara Opština bi kupila od Mileševske eparhije (SPC) deo Kaluđerskog polja. Poznato je da je EPS bio zaineteresovan za izgradnju trafostanice upravo na ovom prostoru, ali zbog postojećih imovinsko-pravnih odnosa nije bio u prilici da izvrši izgradnju prekopotrebne trafostanice. Interes opštine Priboj, direktno bi bio povezan sa omogućavanjem kompenzacije sa EPS-om u budućnosti. Na ovaj način opština Priboj, postala bi vlasnik jednog dela zemljišta koje bi kasnije moglo da se iskoristi i za druge namene, a indirektan interes Opštine ogleda se u tome, što će sredstva u iznosu od 40 miliona dinara, Crkva koja će ih dobiti od Opštine za kupovinu dela Kaluđerskog polja, ista, iskoristiti za opremanje i obnovu RH Centra na Banji. Crkva bi na ovaj način bila investitor i nakon sanacije i opremanja, zdravstveni deo bi prepustila Opštoj bolnici i postojećem Odeljenju fizikalne medicine na korišćenje bez naknade. Predsednik Opštine je rekao da je stanje sa RH centrom dovoljno poznato i da sada kada je već izvesno da neće biti sredstava iz Republike usmerenih na obnovu RH Centra i Pribojske banje, opština Priboj ima moralnu obavezu prema svojim građanima da kroz model kupovine dela Kaluđerskog polja od Crkve, obezbedi novac koji će SPC iskoristiti za renoviranje postojećeg objekta, sve u cilju opstanka sezone na Banji ali i opstanka Odeljenja fizikalne medicine. On je istakao da iako Opština nema nadležnost ni ingirencije, da će kao i do sada uvek biti servis građanima i investitorima i aktivno učestvovati u rešavanju problema i važnih pitanja. Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Priboj za 2014. godinu, prihvaćen je i prosleđen Skupštini opštine na usvajanje.
Danas je takođe prihvaćen i Predlog Programa korišćenja sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Priboj za 2014. godinu, kojim se određuje namena korišćenja sredstava koja se prikupljaju u budžetskom fondu za zaštitu i unapređenje životne sredine. Za realizaciju ovog Programa koristiće se sredstva planirana Odlukom o budžetu opštine Priboj u iznosu od 4.000.000 dinara. Predlog programa je prihvaćen i prosleđen resornom Ministarstvu na saglasnost.
Opštinsko veće danas je razmatralo i zahtev pribojskih taksista, na osnovu koga im je dalo saglasnost na ponovni upis u registar privrednih subjekata, obzirom na brisanje iz istog zbog blokada računa zbog veoma malih iznosa. Saglasnost na upis Opštinsko veće opštine Priboj daje imajući u vidu postojeća ograničenja ali i nadležnost istog da utvrđuje optimalan broj potrebnih taksi vozila.
Dnevni red sednice možete pogledati ovde.
opstinsko vece 2014