slideshow04

KLER: Potpisivanje ugovora za finansiranje projekta "Mi brinemo o starima"

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) će u sredu, 29. januara 2014. godine sa početkom u 12 časova potpisati ugovor sa opštinom Priboj za finansiranje projekta "Mi brinemo o starima". Projekat je odabran za finansiranje u okviru grant šeme programa "EU Exchange 4".

Potsećanja radi, decembra meseca prošle godine, Delegacija Evropske unije u Srbiji odobrila je opštini Priboj realizaciju projekta "Mi brinemo o starima", koji je za potrebe Opštine Priboj izradila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Planirano je da projekat počne sa ralizacijom početkom februara.
Projekat će biti finansiran u okviru programa "EU Exchange4", koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije, u okviru treće komponente programa – podrška prioritetnim nacionalnim politikama u oblasti ekonomskog razvoja, socijalnih usluga i zaštite životne sredine na lokalnom nivou, u okviru grant šeme. Opština Priboj će se u ovom projektu pojaviti kao nosilac, dok će ulogu koaplikanata imati centri za socijalni rad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, kao i opština Prijepolje. Ukupna vrednost projekta iznosi 198.000,00 evra, od čega će Evropska unija, putem granta finansirati 90%, dok će preostali deo troškova biti pokriven od strane tri partnerske opštine i procentualno podeljen u skladu sa dobitima koje će opštine imati od projekta. Projekat "Mi brinemo o starima" ima za cilj doprinos unapređenju socijalnog statusa starih, odnosno unapređenje kvaliteta i dostupnosti vaninstitucionalne zaštite starih, invalidnih i hronično obolelih u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. Ovaj cilj će biti postignut kroz povećanje broja geronto domaćica, proširenje usluge na seoska područja kao i uvođenje vanstandardnog paketa zdravstvene zaštite. Time će veći broj korisnika, i to pre svega u udaljenim seoskim područjima, biti u prilici da koristi usluge Centra za socijalni rad, kao i da dobije osnovnu zdravstvenu zaštitu u svojim domovima, bez odlaska u bolnice i domove zdravlja. Kako bi se povećao kapacitet Centra za socijalni rad u Priboju, kroz ovaj projekat biće nabavljeno novo terensko vozilo, koje će se koristiti upravo za dolazak do korisnika u selima, jedan lap top računar, a biće kreirana i nova upotpunjena baza podataka potencijalnih korisnika, koja će se redovno ažurirati, zahvaljujući programu koji će biti napravljen upravo za tu svrhu. Uspešna implementacija projekta biće osigurana formiranjem tima sastavljenog od tehničkih i stručnih radnika, odnosno članova Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja i izradila ovaj projekat, Opštine Priboj i radnika zaposlenih u centrima za socijalni rad.
kler logo h
exchange 4