slideshow04

Нови простор за Удружење МНРО Прибој

Удружење за помоћ особама ометеним у развоју - МНРО Прибој као и Друштво за дечју и церебралну парализу Прибој, уз помоћ локалне самоуправе и тадашње Америчке организације за међународну помоћ – Мercy corps, добили су свој кров над главом, своју другу кућу, готово пре 20 година, односно 2000-те године у приземљу градског стадиона у Новом Прибоју.

Простор није био велики, нешто преко 60 квадрата, али је у том тренутку задовољавао потребе наших суграђана који имају проблеме у менталном развоју, јер је поента била да такве особе упркос свему изађу из куће или стана, да савладају предрасуде и да самоћу у четири зида где су једино чланови породице били уз њих, замене са заједничким дружењем у свом новом, топлом и савремено опремљеном простору.

mnro 2019

И убрзо су просторије постале њихово стециште, њихов други дом, где су се упознавали, дружили, проводили време заједно, а њихови родитељи или стараоци размењивали искуства, савете и начине помоћи. Најбитније је да су на тај начин ове особе или њихови родитељи превазишли страх од погледа других, отклонили свој стид или предрасуде према себи, а њихове комшије или будући другари, односно околина, превазишли своје предрасуде према њима.

Удружење МНРО Прибој тренутно броји преко 40 чланова и вероватно све особе у граду које имају проблема у менталном развоју и нису чланови Удружења, јер код појединаца још увек постоје раније поменути страх или предрасуде од реакције околине. Тако је овај простор постао и претесан за дневни боравак који тенутно похађа 18 чланова па се ова врста едукације и дружења организује у две смене, како би се на адекватан начин могла посветити пажња свима, а они заједно и безбедно и успешно, функционисали.

Вишегодишња настојања за проширењем свог пословног простора, односно простора за дневни броавак, су ипак уродила плодом па ће се на пролеће доградити један део просторија, а ових дана је завршена документација и добијена грађевинска дозвола такође уз помоћ своје Општине.

- "Будући простор ће нам значити заиста доста", каже Фата Поровић председница Удружења МНРО Прибој. "Тиме ћемо растеретити досадашњи дневни боравак, повећати број корисника, али и стручну негу и едукацију свих чланова. Локална самоуправа нам је увек помагала, и зато велико хвала Општини и председнику Лазару Рвовићу што увек и мисле и раде у нашем интересу", истиче Фата Поровић и додаје да су већ у разговорима са донаторима око опремања новог простора. "Дугујемо захвалност и архитекти Харису Зековићу на бесплатно урађеном пројекту" – каже председница удружења МНРО Прибој Фата Поровић.

Повећањем квадрата пословног простора Удружења МНРО Прибој готово за дупло неће у старту значити и толико повећање броја корисника у односу на досадашњи број. Повећања корисника у дневном боравку ће бити, али се мора повећати и конфорност, али и већа стручна пажња, брига и едукација, односно потребан ће бити и бројнији стручни кадар.

Са дограђеним простором Удружење МНРО Прибој располагаће укупно са 113 м2, а предрачунска вредност градње у једном нивоу износи 2.550.000 динара. Поновимо, радови ће почети чим то временске прилике дозволе.