slideshow04

Делегација општине Прибој у посети општини Градишка - дрвна биомаса као енергент будућности у Прибоју

Председник Oпштине и председник Скупштине општине Прибој, Лазар Рвовић и Саша Василић, заједно са представницима ЈП „Топлана – Прибој“, директором Душаном Радовићем и Зораном Ратковићем, посетили су 27. и 28. новембра општину Градишка и топлану на дрвну биомасу у овој општини. Разлог за ову посету је упознавање са искуствима општине Градишка у вези са преласком на грејање на дрвну биомасу и избацивањем мазута као скупог енергента.

Представници ИЕЕ Топлана Градишка, која послује на основу Јавно приватног партнерства између општине Градишка и предузећа ИЕЕ Бања Лука, представили су делегацији општине Прибој постројење на еколошко чисто и обновљиво гориво које је производ домаћег инжењеринга и сарадње предузећа из Републике Српске и Србије. Топлана капацитета 9 МW греје 24 сата дневно површину која је за око 20% већа од површине коју греје топлана у Прибоју. На састанку код начелника општине Градишка, г-дина Зорана Латиновића, г-дин Латиновић је указао на позитивна искуства општине Градишка у финансијском и еколошком смислу и посебно указао на задовољство грађана општине Градишка услугом даљинског грејања које је доступно грађанима 24 сата дневно од 15. октобра до 15. априла, а напомињу да су прошлу грејну сезону по први пут завршили 6 . маја.

Општина Прибој има намеру да на сличан начин реши проблем нерентабилног пословања топлане у Прибоју и да као општина постане енергетски независна од набавке фосилних горива, јер ће се еколошки чист и обновљив енергент набављати са подручја наше и суседних општина. Процењена уштеда за набавку енергента преласком на овај вид грејања је око 500.000 ЕУР годишње, што даје економску оправданост за набавку новог постројења и прелазак на овај вид грејања. Уколико би се овај пројекат реализовао до јесени 2015. године, општина Прибој би била прва општина у Србији која је прешла на даљинско грејање на дрвну биомасу.
poseta opstini gradiska1
poseta opstini gradiska2