slideshow04

Одржана завршна конференција поводом завршетка пројекта "Ми бринемо о старима"

У среду 28. јануара у малој сали Дома културе у Прибоју, одржана је завршна конференција за медије поводом завршетка пројекта "Ми бринемо о старима", који су заједно реализовале општине Прибој и Пријепоље и центри за социјални рад из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши а чији је носилац општина Прибој. Пројекат је финансирала Европска унија кроз програм EU EXCHANGE 4, а спроводила Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина Србије (СКГО).

mi brinemo o starima zavrsna konferencija1

О пројекту и резултатима пројекта након годину дана реализације говорили су менаџер пројекта Светлана Раковић, директори центара за социјални рад из Прибоја Зоран Полић, Пријепоља Наил Кајевић и Нове Вароши Јелена Лековић.

Сам пројекат је био конципиран на унапређењу услуга социјалне заштите као и самог положаја старих лица у три локалне самоуправе из Златиборског округа. Укупна вредност пројекта је 197.983,77 евра, док је вредност донације 178.185,40 евра. Период спровођења пројекта почео је 03.02.2014. године а траје до 02.02.2015. године.

Од тренутка конципирања и саме израде пројекта за који је била задужена Канцеларија за локални економски развој општине Прибој, до трена када у се сумирали резултати, постигнуто је много. Креирана је база података корисника услуге помоћи у кући, набављена су два теренска возила, проширен је пакет стандардних услуга помоћи у кући на сеоска подручја, уведен је ванстандардни пакет услуга корисницима (основне здравствене заштите). Такође је обучено и акредитовано 45 геронтодомаћица, осам месеци је пружана услуга помоћи у кући за око 320 корисника из средстава пројекта. На тај начин допринело се и већој социјализацији старих лица. Конкретно када је општина Прибој у питању, ангажовано је 15 неговатељица које су покривале 70 корисника, у Пријепољу је је ангажовано 20 неговатељица за 200 корисника, док је Нова Варош ангажовала 10 неговатељица које покривају 50 корисника. На завршној конференцији за медије од представника центара за социјални рад, чуло се да ће овај вид услуга социјалне заштите бити практикован и након истека пројекта.

mi brinemo o starima zavrsna konferencija2