slideshow04

Најбољи од најбољих Прибоја у посети ЦЕРН-у

Већ трећу годину заредом, уместо славља за Дан општине, Прибој новац улаже онде где је најпотребнији. Претходне две године улагало се у набавку неопходних медицинских апарата, како би се подигао ниво здравствене заштите на виши ниво, а ове године новац је преусмерен на студијска путовања најбољих прибојских ученика.

Тако су протекле седмице на студијском путовању били најбољи ученици и студенти са професорима у Швајцарској, где су посетили Европску организацију за нуклеарно истраживање познатију као ЦЕРН, која је највећи центар за истраживање елементарних честица.

cern

Прибојска општина захваљујући буџетским уштедама у износу од око милион динара финансирала је пут 13 најбољих ученика Гимназије и Машинско-електротехничке школе, два студента и два професора у ЦЕРН који се налази у околини Женеве. Домаћин прибојским ученицима био је Прибојац др Владимир Рековић са еминентним младим српским научницима истраживачима у ЦЕРН-у. Осим посете највећем институту за нуклеарна истраживања на свету, за ученике је био оранизован низ предавања али и научних експеримената. Овом приликом ученици су били у прилици да прошире своја знања из природних наука, првенствено физике али и да упознају Женеву и Седиште Уједињених нација у Европи.
Овај својеврстан вид награде најбољима међу прибојским ученицима и студентима свакако је достојан подстицај за још боље резултате. Најбоље, које су определили Ученички парламент и Наставничка већа обе школе, локална самоуправа наградила је и на овај начин, осим тога што су предвиђена средства за стипендирање најбољих студената.
Председник Скупштине општине Саша Василић који се придружио најбољим ученицима и студентима као представник организатора и један од иницијатора студијског путовања, рекао је да се ова идеја родила пре две године, али да је захваљујући уштедама које су направљене ове године, новац преусмерен у сектор образовања.
Међу првим оснивачима ЦЕРН-а давне 1954. године била је и Југославија, у чије је име свој потпис ставио Павле Савић, један од најзначајнијих српских физичара. Иако је Југославија напустила ову организацију 1961. године, Србија се званично поново придружила 2012.године. Велико временско одсуство Србије из чланства у овој научној организацији светског нивоа, ипак није утицало на то да наша земља изнедри неке од највећих научника, али није ни спречило младе научнике из Србије али и са ових простора да се данас баве научним радом у највећем светском институту за нуклеарна истраживања, где се пише историја науке.
С.М.