slideshow04

Округли сто на тему родног буџетирања као нове праксе у локалним самоуправама

У Прибоју је у среду 17. септембра 2015. године одржан округли сто на тему родог буџетирања као нове праксе у локалним самоуправама. Округли сто био је у организацији Одбора за равноправност полова СО Прибој, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN), а у чијем програму учествују општине Прибој, Пријепоље и Нова Варош.

okrugli sto rodno budzetiranje

Округлом столу осим чланова Одбора за равноправност полова СО Прибој и општина из окружења, присуствовале су одборнице СО Прибој, представници локалне самоуправе, чланови невладиних организација и представници европских фондова. Предавање на тему родног буџетирања као нове праксе одржале су Александра Владисављевић, самостална консултантиња и Милана Рикановић из Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

Родно буџетирање је део редовног буџетског процеса, а не неки специфичан одвојен процес. Заправо се редован буџетски процес се кроз низ активности као што су истраживање, заговарање, мониторинг, рад на подизању свести грађана и грађанки и њиховом укључивању у буџетски процесс, учини доступним и женама и мушкарцима, тако да се приликом израде буџета идентификују и узимају се у обзир потребе и очекивања и жена и мушкараца.
Један од највећих проблема примене родног буџетирања у пракси је то што су грађани веома мало информисани о буџетском процесу у целини, о томе како настаје буџет и на који начин они могу да утичу на расподелу средстава у буџету.

Што се тиче родног буџетирања у Србији, оно још увек није заживело, али се може очекивати да са увођењем програмског буџета који је орјентисан на конкретно постигнуте резултате, а које је уведено од 2015. године, буде олакшано и увођење родног буџетирања. Родно одговорно буџетирање омогућава одговор на питање да ли жене и мушкарци у једној локалној заједници имају једнак приступ ресурсима, да ли једнако учествују у одлучивању и да ли имају једнаке користи од употребе ресурса.