slideshow04

Хауард Окман (УСАИД) у Прибоју: Производњом намештаја од пуног дрвета до нових радних места

Општину Прибој данас је посетио директор УСАИД-овог Пројекта одрживог локалног развоја Хауард Окман, на коме је општина Прибој један од партнера Америчкој агенцији за међународни развој. Повод данашње посете били су разговори са руководством општине Прибој о могућностима производње намештаја од пуног дрвета, како у Србији тако конкретно и у овом региону који има све неопходне ресурсе.

huard okman usaid

Према речима директора Пројекта одрживог локалног развоја УСАИД-а, главно питање које је постављено и отворено на данашњем састанку са председником општине Прибој јесте, зашто произвођачи намештаја у Србији и окружењу, не користе сировину коју имају на располагању и на дохват руке, а након тога зашто производња намештаја није базирана на пуном дрвету, већ прерађевинама.

"У сарадњи са председницима општина и градоначелницима у оним деловима Србије где постоје добри дрвни ресурси, желимо да покренемо једну иницијативу која ће изнова поставити питање, како најбоље искористити сировину коју имамо и постати конкурент на тржишту дрвеног намештаја у свету. Ми имамо и сировину и знање, радну снагу а имамо и Икеу која ће хтети то све да купи.", рекао је Окман.

Он је једну овакву идеју образложио великом потребом да се купује дрвени намештај у Европи, као и то да у Србији већ постоје сви неопходни ресурси који би се искористили на прави начин. Са економског гледишта, постоје одређени захтеви и са стране светског тржишта.

На састанку је одлучено да се 10. новембра на отварању Сајма намештаја, ова идеја представи националној влади као иницијатива локалних самоуправа, које имају ресурсе за пласирање најквалитетнијег намештаја на светско тржиште. Како је на крају своје посете рекао директор Усаид Пројекта, ово није само њихова иницијатива, већ је заједнички пројекат са ЕУ ПРОГРЕСОМ, који ће свакако омогућити повећање запослености у Србији.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић, захвалио се УСАИД-у на помоћи коју пружа општини и изразио жељу да се и ова иницијатива заврши успешно, обзиром на чињеницу да је општина Прибој веома заинтересована за учешће у овом пројекту. Осим заинтересованости Прибој има и 36.000 ха земљишта под шумом, што је према речима председника, свакако велики ресурс.

"Имамо и могућност транспорта пругу Београд-Бар, Слободну зону огромног простора коју можемо понудити произвођачима намештаја. У заједничком наступу, нарочито са Новом Вароши који су отишли корак даље куповином Инове, другим локалним самоуправама, Владом Србије, надам се да ћемо успети испунити све задатке који су пред нама за реализацију ове приче."

Како је на састанку договорено, Прибој ће заједно са осталим локалним самоуправама у сарадњи са УСАИД-ом и ЕУ ПРОГРЕСОМ, представити иницијативу Влади Србије на предстојећем Сајму намештаја 2015. у Београду.

С.М.