slideshow04

Одржана 43. скупштина СКГО и завршна конференција програма "EU Exchange 4"

Највеће годишње окупљање градоначелника и председника општина - 43. скупштина Сталне конференције градова и општина одржана је 9. децембра 2015. године у Београду. Овом скупу који је истовремено био и завршна конференција програма "EU Exchange 4", присуствовало је више од 500 учесника, високих представника градова и општина, државних институција, међународних организација, дипломатског кора и др.

Овом приликом градоначелници и председници локалних самоуправа једногласно су затражили да се из јавне расправе повуче Нацрт закона о финансирању локалних самоуправа, који је израдило Министарство финансија. Највиши представници градова и општина сагласили су се да су сва решења из Нацрта закона неприхватљива и затражили да се овај веома важан документ за локал врати на дораду.
Како је присутнима у Сава центру указао председник СКГО и градоначелник Ниша Зоран Перишић, решења су неприхватљива због предложеног смањења од осам милијарди динара у приходу градова и општина што доводи у питање функционисање локалних самоуправа. Он је подсетио да је Министарство финансија, као један од разлога за смањивање и пребацивање тих прихода на републички ниво навело споразум са Међународним монетарним фондом у којем се тражи да се осам милијарди динара пребаци са локалног на републички ниво, "али није рекло да су локалне самоуправе у претходних годину дана већ пребациле тај износ уплаћивањем средстава преосталих у локалним буџетима после смањивања плата и зарада".
Градоначелник Београда Синиша Мали, истакао је важност тога да представници градова и општина седну са члановима Владе Србије и разговарају о закону о финансирању локалних самоуправа. "Примена закона о улагањима је, такође, веома важна јер је циљ свих нас да повећамо приходе. Морамо да привучемо инвеститоре да запошљавају и плаћају локалне порезе", рекао је Мали.
Шеф делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт изразио је задовољство оствареним "истинским партнерством" између Уније и локалних самоуправа, које је донело промене у животима грађана. Он је рекао да је важно наставити реформе са отварањем поглавља о приступању Србије ЕУ да би грађани, који са правом очекују да локалне самоуправе буду транспарентне и приступачне, осетили опипљиве резултате.
Кроз "EU Exchange 4" Европска Унија је поделила више од 4,5 милиона евра грантова општинама за укупно 32 локална пројекта, чијом реализацијом је значајно унапређен живот грађана - затворене су 82 илегалне депоније, а седам локалних самоуправа и 13.000 домаћинстава је увело примарну селекцију отпада.
Захваљујући том програму, постављен је правни оквир за управљање имовином у чак 37 градова и општина, док су када је реч о пољопривреди основане две задруге и обезбеђена је значајна подршка општинама и задругама у припреми мера подстицаја и брендирања производа.
У оквиру активности у области социјалних услуга, за 60 одсто је повећан број корисника куће неге, а обезбеђено је запослење за 205 геронтодомаћица и помоћног особља.
"Сви смо свесни да су општине у Србији биле суочене са озбиљним стварима, као што су избегличка криза у чијем је ефикасном и хуманом управљању Србија имала активну и конструктивну улогу", нагласио је Девенпорт и најавио наставак сарадње са СКГО кроз програм "EU Exchange 5", који ће подржати општине у приоритетним областима.
За најбоље реализоване пројекте у оквиру "EU Exchange 4" програма, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт уручио је награде представницима Пожаревца, Петровца на Млави, Кучева, Велике Плане, Великог Градишта, Голупца и Жагубице за пројекат „Управљање имовином - корист за све", Бајине Баште и Сјенице за пројекат „Без дивљих депонија" и општинама Жабари и Жагубица за пројекат „Изградња одрживих услуга, послова и организације". Представници Пожаревца, Бајине Баште и Жабара потом су присутнима представили своје пројекте.
Свих 85 локалних самоуправа које су обухваћене у спровођењу "EU Exchange 4", добило је захвалницу на учешћу у овом веома успешном програму, а међу њима је и општина Прибој.
Извор: www.skgo.org

zahvalnica opstini priboj skgo exchange4