slideshow04

Прибој препознао значај замене фосилних горива - Прес конференција о преласку грејања на биомасу у јавним зградама у Прибоју

Општина Прибој једна је од првих општина која је дала пример позитивне праксе, када је коришћење обновљивих извора енергије у питању, закључак је са данас одржане Прес конфереције у Дому културе, поводом преласка грејања на биомасу у јавним зградама у Прибоју. Конференцију су организовали Немачка организација за техничку сарадњу - ГИЗ и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у оквиру програма "Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији".

press konferencija biomasa u javnim zgradama 1

Главни циљ програма у оквиру ког је одржана Прес конференција је јачање капацитета и стварање повољног окружења за одрживо коришћење биоенергије у Србији. Одрживо коришћење биоенергије доприноси руралном развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, што је међу првима препознала локална самоуправа у Прибоју, која је уложила 15 милиона динара за изградњу нове котларнице у Старом Прибоју. Нова котларница греје ОШ "Бранко Радичевић", дечји вртић "Невен", Дом културе "Пиво Караматијевић", зграду Општинске управе и диспанзер. О социјалном, економском и еколошком ефекту нове котларнице присутнима је говорио заменик председника Општине Саша Василић, који је нагласио да се за модеран систем грејања уз поштовање еколошких норми, општина Прибој одлучила првенствено из еколошких а не економских разлога.

"Када би се гледала економска компонента, свакако да је било јефтиније направити котларницу на угаљ, што је искључено због еколошке компоненте пројекта. Овако смо добили свог локалног добављача, пелет који се користи у нашој новој котларници је управо од дрвне биомасе са подручја општине Прибој, од домаћег произвођача, који је потписао уговор са општином Прибој о испоруци 200 тона пелета за ову грејну сезону.", рекао је Василић. Он је још додао да се нада да је ово само први корак у замени фосилних горива, што је свакако стратешка одлука општине Прибој и да је јуче уз подршку ГИЗ-а добијена предстудија изводљивости за топлану у новом делу града.

press konferencija biomasa u javnim zgradama 2

У овом програму немачко-српске сарадње, главни партнер је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, које ради на унапређењу производње енергије из биомасе у Републици Србији. Циљ је да се добије што већа јединица произведене енергије на овај начин, рекао је саветник у овом министарству, Слободан Цветковић. Он је подсетио да је коришћење обновљивих извора енергије препознато у свим стратешким документима ресорног министарства.

"Примена биомасе као локалног ресурса, много значи за локалну економију. Долази до развоја привредног амбијента у руралним срединама, користе се локални ресурси, долази до мултипликације ефеката и до локалног запошљавања, што на сакупљању, што на транспорту, дистрибуцији, уз еколошке ефекте.", рекао је Цветковић.

Прес конференцији присуствовао је и руководилац компоненте Снабдевање биомасом у програму немачко-српске сарадње "Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији", Рајнер Шелхас, који је рекао да у општини Прибој виде једног доброг партнера, пошто је Прибој вољан да преузима искуства из других региона и примењује их у свом окружењу.

Након конференције присутни су обишли нову котларницу на пелет у Старом Прибоју, капацитета 0,9 MW, која је инвестиција општине Прибој вредна 15 милиона динара.

otvaranje kotlarnice