slideshow04

КЛЕР: Јавни позив за бесповратна средства у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2017.

Министарство привреде расписало је Јавни позив за за доделу бесповратних средстава у оквиру "ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА КРОЗ ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ЗА ПОЧЕТНИКЕ  У ПОСЛОВАЊУ У 2017. ГОДИНИ".

Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2017. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије (у даљем тексту: Фонд).

Циљеви програма су :

– подршка почетницима за отпочињање самосталног пословања кроз оснивање нових привредних субјеката;

– подстицање запошљавања;

– подстицање одрживог и свеобухватног развоја;

Право да се пријаве на Јавни позив имају предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније у 2016. години.

Привредни субјекти који задовоље услове Програма могу остварити право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 30% вредности улагања. Преостали износ улагања финансираће се из кредита Фонда са роком отплате до 5 година у оквиру кога је грејс период до једне године, а каматна стопа од 1,5% годишње уз гаранцију банке или 3% годишње уз остала средства обезбеђења,уз примену валутне клаузуле.

Укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог програма су 150.000.000,00 динара. Опредељена средства Фонда за кредитирање привредних субјеката по овом програму су 350.000.000,00 динара.

Износ укупног улагања за предузетнике не може бити мањи од 400.000,00 динара нити већи од 3.000.000,00 динара а за правна лица не може бити мањи од 400.000,00 динара нити већи од 6.000.000,00 динара.

Улагања која се могу финансирати у оквиру овог Програма обухватају:

– доградњу/реконструкцију/ адаптацију/ санацију/пословног или производног простора;

– куповину опреме (нове или половне, не старије од пет година);

– трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20% у структури укупног улагања.

Предност ће имати захтеви привредних субјеката чији су оснивачи прошли бесплатну обуку за започињање пословања по Програму Стандардизованог сета услуга за МСПП, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција.

Јавни позив погледајте овде, а за више информација обратите се Канцеларији за локални економски развој,
Ул.12 Јануара бр.5,
зграда Аутогране, други спрат
033 2455 044

kler logo h