banner telefoni naslovna

Министар просвете у посети општини Прибој

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, посетио је данас општину Прибој, где је осим што се састао са представницима локалне самоуправе, обишао основне и средње школе. Министар је у ОШ "Десанка Максимовић" и Машинско-електротехничкој школи разговарао са ученицима, упознао се са стањем на терену, а речи је било и о реформама у школству, малој матури за основце и увођењу дуалног образовања у школе техничког смера.

poseta ministra prosvete sarcevica 1

Министар је изразио задовољство затеченим стањем у Прибоју, имајући у виду стање на терену, али и чињеницу да су прибојске школе увек биле високо вредноване приликом оцењивања установа. Школе у Прибоју су, према оцени министра, веома посвећене, са наставним кадром који зна свој посао, али и са локалном самоуправом која помаже и учествује у образовању.

Министар је ученике упознао и са тим, шта их чека кроз даље школовање.

poseta ministra prosvete sarcevica 2

"Осми разред у будућности чека полагање државне матуре, када заврше средњу школу и то је пројекат који ће потпуно променити начин уписа на студије. Оно што је јако важно за град као што је Прибој, јесте то да има добре основце, који су врхунски на такмичењима.", рекао је Шарчевић.

Он се осврнуо и на средње образовање, које је у функцији привреде и развоја самог града, рекавши да је то сегмент о коме ће се посебно водити брига у наредном периду, увођењем дуалног образовања у школе. Као добар предлог за иницијативу локалне самоуправе, министар је оценио стипендирање људи који су на одређеним местима, студијама на Машинском факултету, за тачне позиције у привреди града Прибоја.

poseta ministra prosvete sarcevica 3

Посета министра просвете, науке и технолошког развоја била је од велике користи Прибоју, обзиром да су заједнички сагледани проблеми, рекао је председник општине Прибој, Лазар Рвовић. Оно што је према његовим речима најбитније, јесте да у једном новом привредном амбијенту који је направила Влада Србије, великим средствима и трудом, направимо једну синергију локалне самоуправе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Владе.

"Влада је ослободила ФАП свих обавеза, добили смо Слободну зону, већ имамо озбиљне инвеститоре, и да бисмо тај један развојни потенцијал, шансу коју смо добили, на прави начин искористили, потребно је тај амбијент употпунити новим кадровима, који нам недостају.", рекао је Рвовић. Како је рекао, недостатак одређених кадрова је већ сада очигледан са доласком првих инвеститора и са првим припремама које врши Војска Србије за преузимање ФАП-а. Локална самоуправа је у том делу већ имала разговоре са Машинским факултетом и Војно-техничким институтом, и већ се припрема за 2018. годину, да у пуном капацитету се искористи шанса дуалног образовања, на реалним и одрживим основама, подсетио је Рвовић.

Образовање у општини Прибој увек ће имати помоћ локалне самоуправе, па је већ данас најављено решавање једног од дугогодишњих проблема Машинско-електротехничке школе, а то је замена столарије и фасаде, док ће се у будућности, као и до сада водити рачуна о награђивању и стипендирању ученика, како у средњим школама, тако и на факултетима и у домену професорских звања, како би се адекватно одговорило на потребе тржишта рада у општини Прибој.

poseta ministra prosvete sarcevica 4