slideshow04

Биоскоп: Филмски репертоар за месец Фебруар 2013. године у Дому културе

07-08. фебруар – филм ВИР
11-12. фебруар – филм ЖЕЛИМ ТЕ
18-19. фебруар – филм СМРТ ЧОВЕКА НА БАЛКАНУ
21-22. фебруар – филм КАД СВАНЕ ДАН

ВИР – не смеш му се опирати!

Домаћи филм ВИР у режији Бојана Вука Косовчевића, премијерно је био емитован 11.11.2012. у Сава центру. Дебитантски филм овог младог сценаристе и редитеља нуди право освежење српској филмској публици. ВИР говори о Београду посматраном из угла три млада човека у три посебне приче које се међусобно преплићу и допуњују у 48 сати. Инспирисан је реалним догађајима. Сведочи о згодама и незгодама младих погрешних идеала, крхких корена, док траже своје место у друштву, љубав, одговоре и излаз из животног вира.

Главне улоге су поверене: Небојши Ђорђевићу, Срђану Пантелићу и Ненаду Окановићу. Поред њих играју: Марина Воденичар, Ивана Јовановић, Александар Марковић, Милан Ковачевић, , Јелена Матијашевић, Јелица Ковачевић, Дијана Савановић, Радомир Николић, Миљан Прљета, Борис Јагер , Иван Крајишник, Ненад Миленковић, Слободан Павелкић, Александар Кањевац, Александар Тодоровић- Тодор.

У филму играју и великани нашег глумишта Мирјана Карановић, Драган Николић као и прослављени редитељ Емир Кустурица. Њихово искуство и професионализам оставили су неизбрисив траг на младу филмску екипу.
Film Vir

ЖЕЛИМ ТЕ

Након великог успеха филма „Три метра изнад неба“ на велико платно стиже филм “Желим те” (Тенго ганас де ти). Заснован на роману Федерица Моцциа, редитељ Фернандо Гонзалес Молина у филму „Желим те“ веома успешно наставља сагу о двоје младих људи који потичу из различитих светова и чија је љубав немогућа.

Улоге: Марио Цасас, Мариа Валверде, Цлара Лаго, Марина Салас,Антонио Велазqуес, Ферран Вилајосана, Диего Мартин, Нереа Цамацно, Алваро Цервантес, Царме Елиас, Цристина Плазас, Јоан Цросас, Луис Фернандес, Царлос Францино

Након две године проведене у Лондону, Хаче (Марио Цасас) се враћа у Шпанију са намером да крене из почетка. Али сећање на Баби (Мариа Валверде), његову прву љубав прати га где год да је, као и страх да се суочи са њом. Хаче у Мадриду добија нов посао, стиче нове пријатеље, упознаје друге девојке и започиње нову фазу у животу. Али, може ли сексипилна Џин (Цлара Лаго) да оживи магију прве љубави? Хоће ли се поново сусрести са Баби? Сазнаћемо у наставку култног филма „Три метра изнад неба“.
Film Želim te

СМРТ ЧОВЕКА НА БАЛКАНУ

„Смрт човека на Балкану“ је нови филм Мирослава Момчиловића, аутора остварења као што су „Кад порастем бићу Кенгур“ и „ Седам и по“, који је доминирао на овогодишњем издању Цинема Цитy интернационалног филмког фестивала освојивши чак четири награде, и то за најбољу режију у такмичарској селекцији “Национална класа”, најбољи сценарио, награду удружења критичара и признање за главну мушку улогу у филму домаће продукције.

Необичан по теми, као и по филмском изразу јер своју комплетну радњу презентује кроз један кадар и одвија је у реалном времену, Смрт човека на Балкану је деловао као један од оних филмова који ће баш због своје експерименталне форме развити радикално мишљење код публике – или ће бити обожаван или проглашем комплетним промашајем, ништа између тога.

Филм који је премијерно приказан на недавно завршеном филмском фестивалу, прати причу усамљеног композитора који извршава самоубиство пред wеб камером свог рачунара. Привучени звуком пуцња, у стан улећу његове комшије и чекају да стигну хитна помоћ и полиција. Док чекају прекраћују време тако што пију, једу и играју шах. Евоцирају успомене на покојника, сажаљевају га, дижу у небеса његову музику иако све време нико од њих не може да се сети његовог имена.

Оно што је овде посебно интересантно јесте што актери у филму до пред сам крај не знају да је wеб камера сво време укључена и да бележи све што се одбија у просторији. Да сада не бих превише износио из филма и покварио фактор изненађења, оно што публику чека јесте фантастичан и изузетно сатиричан приказ нашег друштва.

Баш зато што је сцена статична током читавог остварења велики притисак лежи на сценарију. Мирослав Момчиловић је заиста написао фантастично дело, исмевајући на један врло духовит и сатиричан начин све оне ружне одлике код људи који у свакој ситуацији гледају искључиво сопствени интерес. У свега 78 минута покривен је збиља импресиван спектар стереотипа који кроз генијалне дијалоге и маестралу глуму је до перфекције пренесен.

Филмско и животно време у овом простору су исти. „Сваки рез у филмском језику значи неки проток времена, а у овом не постији друго проток осим оног који се види”. – рекао је Момчиловић.

Пројекат је испуњен познатим именима са домаће филмске сцене која су оправдала поверење редитеља. Емир Хаџихафизбеговић је без икакве сумње најбоље изнео свој задатак, што су додатно потврдиле и вишеминутне овације публике на Фестивалу наком пројекције, а и сама награда жирија на свечаној завршници.

Врло интересатна и духовита црна комедија. Све препоруке.
Film Smrt coveka na balkanu

КАД СВАНЕ ДАН

Прича о 72-годишњем професору музике Миши Бранкову који под необичним околностима открива своје право порекло. Наиме, приликом ископавања на месту где је некад био Југенладер Семлин, а сада су само остаци Старог сајмишта и некадашњег логора, радници проналазе кутију са документима коју је далеке 1941. године закопао логораш Исак Вајс.

Професор сазнаје да су његови прави родитељи Вајсови, који су га, пре него што су одведени у логор, а слутећи шта их чека, дали на чување пријатељима, породици Бранков. Миша је тад имао тек две године.

Вајсови су страдали у логору, а маломе Миши његови други родитељи никада нису открили да он није њихово биолошко дете, него само усвојеник. У кутији је и недовршена партитура Кадиша, под називом "Кад сване дан", коју је компоновао логораш Исак Вајс.

Трагајући за истином о себи и своме пореклу, професор музике трага и за мало познатом истином о логору Старо сајмиште, једним од најстрашнијих нацистичким логора. Истовремено, његова опсесија јесте да доврши започети Кадиш и да се маестрална молитва за мртве изведе на месту некадашњег логора...

Режија: Горан Паскаљевић

Улоге: Мустафа Надаревић, Мира Бањац, Мето Јовановски, Нада Шаргин, Зафир Хаџиманов, Раде Којадиновић, Тома Јовановић, Олга Петровић, Јелена Ђулвезан, Влада Јефтовић, Бора Ненић, Ивана Вуковић, Марко Јеремић, Зинаида Дедакин, Арон Балазс, Ратко Милетић.

Први пут на филму: Дарко Мариновић и Гавра Николић
Сценарио: Филип Давид и Горан Паскаљевић
Композитор: Влатко Стефановски.
Film Kad svane dan