slideshow04

Посета Међународне полицијске асоцијације општини Прибој

Општина Прибој била је домаћин овогодишњим сусретима ИПА - Међународне полицијске асоцијације, које већ пет година организују подружнице ИПЕ - Полицијских управа Пријепоља и Простејова из Чешке Републике. Високу делегацију из Чешке на челу са председником ИПА Јозефом Францом и замеником градоначелнице Простејова Павелом, примио је председник СО Прибој Борис Мрдовић.

На састанку домаћини су упознали госте са радом Савета за безбедност општине Прибој и примерима добре координације цивилне власти и МУП-а, који за резултат имају једну од најбољих безбедносних статистика у Републици Србији, управо овде на подручју које покрива ПУ Пријепоље и у оквиру ње ПС Прибој.

medjunarodna policijska organizacija

Истичући значај ове врсте сарадње, председник СО Прибој Борис Мрдовић нагласио је да је општина Прибој као добар домаћин организовла са ИПА Пријепоље садржајан план посете, у ком ће гости из Чешке бити у прилици да се упознају са свим туристичким потенцијалима општине Прибој и њеним културно-историјским знаменитостима а у циљу продубљивања сарадње, званичницима из Чешке ће бити представљени и потенцијали Слободне зоне Прибој.

Председник ИПА Простејов Јозеф Франц, нагласио је потребу што тешње сарадње Туристичких организација ове две регије, које су већ започеле довођење туриста из Чешке истичући да су Чеси одушевљени природним лепотама Полимља и свега што се везује за овај крај, а што је ова сарадња Међународне полицијске асоцијације презентовала у Чешкој и Европи.

"Ми реално очекујемо да у следећој години заинтересовани инвеститори направе контакт и да из нашег пријатељства израсте и озбиљна пословна срадња ове две регије“, рекао је Франц.

Након обиласка Слободне зоне и Завичајног музеја Прибој, гости из Чешке су имали прилику да у четвородневном програму обиђу и упознају се са знаменитостима манастира Светог Николе на Бањи и Светог Георгија у Мажићима, планинаре на Лисној стени и Побијенику, обиђу Андрић град, меандре Увца и упознају се са културно-историјским контекстом вишевековног развоја Полимља и Потарја, простора на ком је и настала прва српска држава.

Према речима Ранка Табашевића председника ИПА Пријепоље, очекује се да локалне самоуправе Пријепоља и Прибоја у сарадњи са овом асоцијацијом прошире сарадњу превасходно у туристичком и спортском домену и да следећу годину искористе ово умрежавање за довођење инвеститора у контексту успостављања дугорочне сарадње ове две регије и државе.