slideshow04

Одржана је 22. седница Општинског Већа

Данас је одржано 22. по реду заседање Општинског већа, којим је председавао председник општине Прибој, Лазар Рвовић. Седници из оправданих разлога нису присуствовали чланови Већа, Драго Дробњаковић и Радован Ровчанин. Дневни ред који се састојао од шест тачака, укључујући и текућа питања усвојен је у целини.

Поводом прве тачке дневног реда, Предлога Одлуке о братимљењу општине Прибој са општином Лепосавић, председник општине, Лазар Рвовић је у уводном обраћању упознао чланове Већа, да је ова Одлука део акције братимљења општина на нивоу целе Србије и као таква резултат је иницијативе Канцеларије за Косово и Метохију. На овај начин, општине из других делова Србије, показаће својеврсну подршку општинама на северу Косова и Метохије, показати људима који у њима живе да нису заборављени и остављени. Такође, братимљењем успоставља се сарадња и размена информација у области економије, привреде, културе, образовања, здравства, спорта и других области. Сарадња између општина постала би основ за успостављање, развијање и јачање односа у области послова локалне самоуправе, информисање путем медија и штампе о свакидашњици општине Прибој и општине Лепосавић, као и јачање пријатељских веза путем туристичких и пословних путовања. Предлог одлуке је утврђен и послат Скупштини општине на усвајање.
Друга тачка дневног реда, Предлог Одлуке о набавци и донацији ракета и батерија, на дневном реду данашњег заседања разматрана је из превентивних разлога, обзиром да је противградна заштита на нивоу целе Србије, па тако и у општини Прибој веома лоша. Тим поводом, Предлогом Одлуке, ради подизања ефикасности рада система одбране од града на територији општине Прибој, одобрава се финансирање набавке противградних ракета и батерија за радиостанице, и то: 18 противградних ракета, домена од 5700 до 6100 метара, чија је укупна вредност 540 хиљада динара, које се као донација трајно, без накнаде, уступају на коришћење МУП, Сектору за ванредне ситуације, за потребе функционисања шест противградних станица на територији општине Прибој, као и 12 батерија за радиостанице, типа Моторола ГП 900 од 1200 мАх и 7.5 В, чија укупна вредност износи 60 хиљада динара, које се као донација трајно, без накнаде, уступају на коришћење МУП, Сектору за ванредне ситуације, за потребе функционисања радиостаница на противградним станицама на територији општине Прибој. Набавка је иначе у надлежности МУП, али тренутно немају могућности за овакву набавку. Чланови Већа су констатовали да трошак није мали, али се не сме улазити у ризик и неспремно дочекати евентуалне непогоде. Предлог Одлуке је донет, уз допуну да се стрелцима исплати 4 000 динара додатно до краја сезоне противградне заштите, од 15.04.2013. до 15.10.2013.
Трећа тачка дневног реда, Предлог Одлуке о прибављању Хотела Бић у јавну својину општине Прибој такође је једногласно прихваћена и послата Скупштини на усвајање. У дискусији, чланови Већа су се сложили да Хотел Бић сваким даном све више пропада и да ће за коју годину, уколико не добије власника бити у још горем и алармантнијем стању. У наредних пар дана биће оглашена продаја, и иако можда прва продаја за Општину није примамљива, до усвајања Одлуке на Скупштини има времена да се цена искоригује. Уколико би Општина ушла у ту причу и купила Хотел Бић, одмах би били започети преговори са неким од државних факултета о могућностима отварања њихових Издвојених одељења. Као једна од солуција, био би Машински факултет који би школовао студенте за образовне профиле који би у наредним годинама били потребни општини као што је Прибој, мада нису искључене високошколске установе које школују кадрове других образовних профила. Такође, на овај начин створили би се услови за школовање прибојске деце, чији родитељи немају довољно средстава да их шаљу на школовање у велике универзитетске центре, а такође отварањем високошколске установе у Прибоју, ту би се школовали и студенти из околних општина и градова. Улажењем у овај велики и захтеван посао, општина би разматрала и решавање смештајних капацитета за студенте са стране.
На седници је такође дата сагласност на Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Општинској управи Прибој 02 број 110-1 од 13.05.2013. године. Начелник Општинске управе, Миомир Чавић, по овој тачки дневног реда, образложио је потребу за изменом досадашње систематизације радних места и рекао да је 95 % текста Правилника остало непромењено, јер за тим није било потребе, док су измене морале бити направљене због места матичара, за које је било потребно расписати стручну спрему предвиђену Законом, где се захтева факултет уз остављање простора да постојећи матичари положе стручни испит. Измене су направљене и код радног места Стручног сарадника, где је прописано да је потребна висока стручна спрема.
Предлог решења о утврђивању накнаде за председника и чланове Комисије за планове, утврђен је и послат Скупштини на усвајање. Седница Већа завршена је у 11:40 часова.

Дневни ред седнице можете погледати овде.

sednica veca 18