slideshow04

Постављена спомен табла у част Радмилу Лавренчићу

У суботу, 25.маја 2013. године, у улици која носи име Радмила Лавренчића, првог директора ФАП-а, човека који је најзаслужнији за то да се ова фабрика 1953. године изгради баш у Прибоју, што је касније допринело процвату овог града, постављена је спомен табла, са његовим именом.

Не тако давно, на седници Скупштине општине Прибој је донета одлука да се у Новом делу града на релацији од моста, недалеко од Фабрике, па до скретања у главну улицу додели назив улице по овом човеку, а у суботу је, одмах испод натписа са називом улице постављена ова спомен табла. Тако ће пролазници, који не знају ко је био Радмило Лавренчић, моћи да се упознају са тим зашто се ова улица баш тако зове. Оно што је дало посебну драж овом догађају је било присуство његове супруге Иванке, која је у време његовог рада у Прибоју била архитекта, ту се упознала са Радмилом, заволели су се и остали заједно све док он није настрадао у саобраћајној несрећи. У част постављања ове табле и оживљавања лепих успомена из периода процвата прибојске фабрике аутомобила, заменица председника Општине, Весна Југовић, угостила је Лавренчићеву супругу Иванку на пријему у згради Општине. Пријему су присуствовали и Ацо Цинцовић који је у то време радио са Радмилом Лавренчићем, а касније и сам био генерални директор Фап-а, Зијад Верем који је био његов први возач, као и Витомир Пјевац, такође један од бивших генералних директора фабрике, за чијег је мандата као председника Скупштине усвојена скупштинска одлука о називу улице.
Додељивањем улици име Радмила Лавренчића, а сада и постављање спомен табле је само један скроман допринос локалне самоуправе и Скупштине општине у име грађања, у циљу неговања сећања на човека, првог директора Фабрике аутомобила Прибој, која је поставила темеље економског и индустријског процвата и просперитета града, у то време.
tabla radmilu lavrencicu1
tabla radmilu lavrencicu2