slideshow04

Почиње ликовни конкурс за календар ЕУ ПРОГРЕСа за 2014.

Прокупље, 7. октобар 2013. - Четврти ликовни конкурс за новогодишњи календар Програма европског партнерства са опшинама ЕУ ПРОГРЕС, на тему "Одговорност према природи нема граница", почиње данас за ученике и ученице средњих школа и гимназија у 25 општина јужне и југозападне Србије. Циљ овог конкурса је да подстакне средњошколце да развијају своје таленте и стекну свест и знања о заштити околине, рециклажи, енергетској ефикасности и спречавању загађења у свом дому, суседству, општини и земљи.

Дванаест најбољих радова, које буде одабрао стручни жири, биће штампано на календару ЕУ ПРОГРЕСа за 2014. годину. Млади аутори одабраних радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима, као и фотоапаратима. Лаптоп и пројектор биће додељени школи, која буде проглашена за најбољу на основу укупног броја и квалитета свих поднетих радова, као и преданости у организацији интерног школског такмичења. Конкурс је отворен до 4. новембра 2013, а проглашење победника, додела награда и промоција календара биће организовани половином децембра у Врању.
Овогодишња тема конкурса "Одговорност према природи нема граница" полази од чињенице да је очување природе један од најважнијих задатака сваког људског бића, а да су рециклирање отпада и енергетска ефикасност два најбитнија концепта заштите животне средине, јер доприносе смањењу потребе за сировинама, мањој потрошњи енергије и очувању природних ресурса за будућност. Ученици средњих школа треба да, у позитивном тону, представе своја виђења значаја заштите животне средине, рециклирања и енергетске ефикасности, изразе ставове о начинима на који ови концепти могу да побољшају квалитет живота у њиховом дому, селу, општини или земљи и представе своје идеје за решавање неких постојећих еколошких проблема у њиховој средини.
Више информација доступно је на следећем линку.
Европска унија и Влада Швајцарске кроз Програм европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС већ четврту годину за редом настоје да промовишу позитивне друштвене вредности у 25 општина јужне и југозападне Србије, којима помажу да унапреде инфраструктуру, побољшају квалитет услуга које пружају грађанима и привреди, као и да осавремене рад у складу са принципима доброг управљања. У Програму учествују општине Ивањица, Нова Варош, Нови Пазар, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница, Тутин, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Прокупље, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулица и Трговиште.
ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Европска унија ће издвојити 14,1 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1,5 милиона евра.

konkurs odgovornost prema prirodi nema granica