slideshow04

Vesti

Potpisan ugovor za izgradnju gradske toplane na biomasu u Priboju

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je u četvrtak 26. septembra u Beogradu sa ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV potpisao trilateralni ugovor o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju. U pitanju je izgradnja gradske toplane na biomasu što će sa opštinom Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji da se dosadašnja fosilna goriva, mazut i ugalj, u potpunosti zamene biomasom.

Projekat podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Ugovor je vredan 6 miliona evra, od čega 16.5 odsto finansiraju nemačka i švajcarska vlada, dok je ostatak dugoročni kredit kod nemačke Razvojne banke KfV uz minnimalnu kamatnu stopu od 1,1 odsto i grejs periodom od dve godine.

"Ovim projektom Priboj će poboljšati svoju energetsku efikasnost i na duže staze rešiti problem grejanja na daljinski sistem" - istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. "Pored izgradnje nove toplane, ito na biomasu, snage 8 megavata, rešiće se i problem dotrajalog toplovoda i podstanica koji su građeni pre više decenija, pa će korisnici sada dobiti sigurnije, jeftinije i kvalitetije grejanje, ito svih 24 sata, štetnih uticaja po okolinu maltene više neće ni biti, a uštede će biti velike, za Priboj će to biti blizu 500 hiljada evra po sezoni", - rekao je predsednik Rvović.

U oktoburu bi već trebalo da bude raspisan i tender za izvođača radova, a ako bude sve po planu, nova toplana i kompletno rekonstruisan daljinski sistem grejanja, trebali bi da budu spremni za narednu grejnu sezonu.

Pored Priboja i opštine Mali Zvornik, u ovom prvom projektu, koji obuhvata šest opština, a koji je vredan 26,75 miliona evra,toplane na biomasu, narednih godina dobiće i Majdanpek, Novi Pazar, Prijepolje i Nova Varoš, a još 19 opština prijavilo se da u svojim toplanama fosilna goriva, zamene biomasom.

Podsetimo, Priboj već ima toplanu na biomasu u Starom Priboju koja greje zgrade osnovne škole, vrtića, Doma kulture i Opštinske uprava, a za ovogodišnju grejnu sezonu biće puštena u rad i toplana u Novom Priboju za škole i dispanzer ,dogodine se dakle očekuje i nova gradska toplana, a u planu je i što skorija rekonstrukcija grejanja u Bolnici i Domu zdravlja, pa bi naša opština tako u potpunosti dosadašnja fosilna goriva zamenila biomasom, po čemu bi zaista bila prva u Republici Srbiji.

potpisivanje ugovora toplana biomasa