slideshow04

Vesti

Počela zamena sijalica javne rasvete

U Priboju je ovih dana, kroz javno – privatno partnerstvo, započeta realizacija projekta zamene dosadašnjih sijalica javne rasvete, savremenijim i ekonomičnijim LED sijalicama.

Biće zamenjeno 1950 sijalica i uz raniji projekat kada je zamenjeno 450 sijalica, u opštini Priboj više neće biti starih i dotrajalih sijalica javne rasvete, kako u gradskom tako i na seoskom području, odnosno u centrima seoskih mesnih zajednica.

zamena javne rasvete jpp

Nove LED sijalice, uz dekorativni efekat i duži vek trajanja, doprineće i značajnim finansijskim uštedama. Garantovana finansijska ušteda je 12 odsto.

Opština Priboj je do sada, na godišnjem nivou, trošila oko 1.300.000 kilovat časova električne energije za javnu rasvetu, a nakon završetka ovog projekta to bi trebalo da bude tri puta manje, odnosno oko 400 hiljada kilovat časova. Što se tiče finansijskih troškova, iz opštinskog Budžeta za javnu rasvetu na godišnjem nivou trošilo se oko 13 miliona dinara, pa će, po istoj proporciji, ubuduće računi za električnu energiju biti značajno manji.

Pored ugradnje novih LED sijalica, kroz projekat je obezbeđeno i održavanje javne rasvete, u narednih 15 godina, do kada i traje otplata privatnom partneru. Projekat je vredan 112 miliona dinara.

Projekat se realizuje kroz javno - privatno partnerstvo, javni partner je Opština Priboj, dok je privatni partner Konzorcijum koji čine „Petrol“ d.o.o. Beograd, firma „Smart enerdži investment“ i „Elektromontaža“ Kraljevo, kao izvođač radova, koja ima svoje podizvođače.

Nadzor vrši JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, a rok završetka radova je 60 radnih dana.