slideshow04

Vesti

Nastavljeni radovi na putu Sjeverin-Strmac

Ovih dana nastavljeni su radovi na asfaltiranju puta Sjeverin – Strmac, u dužini od tri kilometra. Investitor su Putevi Srbije, izvođač su Putevi Užice, a sve bi trebalo da bude gotovo za 15-ak dana.

Radovi na ovoj deonici započeti su prošle godine, početkom novembra, kada je sa JP Putevi Srbije potpisan ugovor o asfaltiranju 10,2 kilometra ovog puta. Zbog vremenskih prilika, a potom i zbog pandemije korona virusa, radovi su bili prolongira, ali su nastavljeni ovih dana.

put sjeverin strmac 2020

Deonica puta u zahvatu kreće od kraja dosadašnjeg asfalta, u Ahmetovini, pa do mosta za selo Zabrđe, dokle je nekada dolazio i autobus, i to dva puta dnevno. Prošle godine najvećim delom proširena je trasa, uređene su škarpe i prokopani kanali, a što je bilo preostalo, završeno je ovih dana. Lokalna samouprava uradila je pre toga pet cevnih propusta i dva betonska mosta preko Javorske reke, koji su bili usko grlo na ovom putu i preduslov za dalje asfaltiranje ovog putnog pravca.

Trasa puta Sjeverin – Strmac duga je 18 kilometara i ovaj put važna je veza sa centrom opštine. Ljudi se ovde bave malinarstvom, pa se ovim putem godišnje otpremi i preko 200 tona maline, velika je eksloatacija drveta sa ovog područja, godišnje se ovuda preveze i do 15 hiljada kubika drvne mase, a predeli prirode neobične lepote, idealni su i za razvoj planinskog i seoskog turizma.