slideshow04

Pribojska toplana među deset toplana koje će preći sa fosilnih goriva na biomasu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji će obezbediti da 10 toplana u Srbiji, među kojima je i toplana u Priboju, sa fosilnih goriva pređu na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomase.

toplana priboj

Ceo projekat je vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Antić je dodao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta "Podsticanje obnovljive energije - razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

"Duboko verujem da su ovo važne stvari za budućnost Sbrije i posebno za ove lokalne samouprave, jer je važno da razvijamo svest i radimo na sličnim projektima koji che unaperditi naše tržište biomase", rekao je Antić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ambasadori Nemačke i Švajcarske Aksel Ditman i Filip Ge.

Izvor: http://www.mre.gov.rs