slideshow04

Poseta Međunarodne policijske asocijacije opštini Priboj

Opština Priboj bila je domaćin ovogodišnjim susretima IPA - Međunarodne policijske asocijacije, koje već pet godina organizuju podružnice IPE - Policijskih uprava Prijepolja i Prostejova iz Češke Republike. Visoku delegaciju iz Češke na čelu sa predsednikom IPA Jozefom Francom i zamenikom gradonačelnice Prostejova Pavelom, primio je predsednik SO Priboj Boris Mrdović.

Na sastanku domaćini su upoznali goste sa radom Saveta za bezbednost opštine Priboj i primerima dobre koordinacije civilne vlasti i MUP-a, koji za rezultat imaju jednu od najboljih bezbednosnih statistika u Republici Srbiji, upravo ovde na području koje pokriva PU Prijepolje i u okviru nje PS Priboj.

medjunarodna policijska organizacija

Ističući značaj ove vrste saradnje, predsednik SO Priboj Boris Mrdović naglasio je da je opština Priboj kao dobar domaćin organizovla sa IPA Prijepolje sadržajan plan posete, u kom će gosti iz Češke biti u prilici da se upoznaju sa svim turističkim potencijalima opštine Priboj i njenim kulturno-istorijskim znamenitostima a u cilju produbljivanja saradnje, zvaničnicima iz Češke će biti predstavljeni i potencijali Slobodne zone Priboj.

Predsednik IPA Prostejov Jozef Franc, naglasio je potrebu što tešnje saradnje Turističkih organizacija ove dve regije, koje su već započele dovođenje turista iz Češke ističući da su Česi oduševljeni prirodnim lepotama Polimlja i svega što se vezuje za ovaj kraj, a što je ova saradnja Međunarodne policijske asocijacije prezentovala u Češkoj i Evropi.

"Mi realno očekujemo da u sledećoj godini zainteresovani investitori naprave kontakt i da iz našeg prijateljstva izraste i ozbiljna poslovna sradnja ove dve regije“, rekao je Franc.

Nakon obilaska Slobodne zone i Zavičajnog muzeja Priboj, gosti iz Češke su imali priliku da u četvorodnevnom programu obiđu i upoznaju se sa znamenitostima manastira Svetog Nikole na Banji i Svetog Georgija u Mažićima, planinare na Lisnoj steni i Pobijeniku, obiđu Andrić grad, meandre Uvca i upoznaju se sa kulturno-istorijskim kontekstom viševekovnog razvoja Polimlja i Potarja, prostora na kom je i nastala prva srpska država.

Prema rečima Ranka Tabaševića predsednika IPA Prijepolje, očekuje se da lokalne samouprave Prijepolja i Priboja u saradnji sa ovom asocijacijom prošire saradnju prevashodno u turističkom i sportskom domenu i da sledeću godinu iskoriste ovo umrežavanje za dovođenje investitora u kontekstu uspostavljanja dugoročne saradnje ove dve regije i države.