slideshow04

Емилија Деспотов из Мокрина победница 42.Лимских вечери дечје поезије

Емилија Деспотов, ученица 7.разреда ОШ "Васа Стајић" из Мокрина, са песмом "Бојим се...", победник је 42.Лимских вечери дечје поезије, које су у организацији Дома културе "Пиво Караматијевић", уз подршку општине Прибој и под покровитељством Министарства културе Републике Србије, одржане у Прибоју 23.октобра 2020. године.

Жири у саставу Тоде Николетић, Наташа Ивановић и Јадранка Ђерковић прочитао је укупно, на конкурс приспелих, 506 радова ученика од 5. до 8. разреда из Србије и Црне Горе и одабрао је најбоље.

Друго место припало је младој песникињи из Прибоја, Анеси Рустемовић, ученици 8.разреда ОШ "Вук Караџић",за песму "Једном кад попијем песму".

Жири је доделио две равноправне треће награде - Неђељку Тујковићу, 9. разред, ОШ "Никола Ђурковић" Радановићи (песма Урнебесна љубав) и Даници Радосављевић, 7.разред ОШ "Ђура Јакшић" из Јелашнице (песма Да ли ми верујете).

Најмаштовитију песму, по оцени жирија, написала је Николина Николић, 8. разред, ОШ "Народни херој Саво Илић" Котор (песма Весела бура), а награда за најведрију песму отишла је у Пљевља, Душици Потпари, ученици 8. разреда, ОШ "Салко Аљковић" (песма Пут ка срећи).

На завршном програму 42. ЛВДП, као гост песник, наступио је Јово Чулић, дечји песник из Бањалуке, учесник многобројних културних манифестација за децу.

Музички гост на овом песничком фестивалу била је Ена Гогић из Кикинде, која иако има само 11 година, наступа већ шест година и већ има победе на престижним интернационалним фестивалима у Новом Саду, Пожеги и Пољској.

Овогодишње Лимске вечери дечје поезије традиционално се одржавају са првим данима пролећа, крајем марта, али је то ове године померено за јесен, због пандемије корона вируса. Финално вече организовано је уз стриктну примену свих епидемиолошких мера.

Другог дана манифестације, 24. октобра, организован је књижевни сусрет финалиста 42. ЛВДП са ученицима ОШ "Бранко Радичевић" у Прибоју.