slideshow04

Позив за предлоге пројеката - Подршка женском предузетништву кроз грантове за покретање бизниса

Рок продужен до 4. новембра 2013. године.

Програм европског партнерства ЕУ Прогрес, као заједничка активност Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Србије расписује Позив за предлоге пројеката Подршке женском предузетништву кроз грантове за покретање бизниса.

ЕУ ПРОГРЕС ће кроз отворен позив за предлоге пројеката за финансирање покретања законски регистрованих бизниса у власништву жена и које воде жене доделити до 4.000 ЕУР по гранту искључиво за набавку машина/опреме/трајних добара. Биће подржано до 10 бизниса. Право на учешће у овом позиву имају искључиво незапослене жене регистроване на евиденцији Националне службе за запошљавање најмање три (3) месеца у континуитету пре подношења предлога пројекта. Подносилац предлога мора да има трајни боравак у једној од следећих двадесет пет општина које учествују у ЕУ ПРОГРЕС програму: Прокупље, Житорађа, Куршумлија, Блаце, Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Нова Варош, Пријепоље, Прибој, Ивањица, Рашка, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулица и Трговиште. Један подносилац може да поднесе само један предлог пројекта. Један подносилац може да добије само један грант, а биће узети у обзир само бизниси у области производње и пружања услуга. 
Циљ ове интервенције је промовисање и заговарање женског предузетништва и самозапошљавања, као и подстицање размене искустава о покретању бизниса између релевантних женских удружења и организација. Женско предузетништво представља вредност за економски развој у Србији. Недавно спроведена студија уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен) о женском предузетништву показала је да жене чине само 26% предузетника у Србији. Такође подаци показују да је 47% радњи и фирми које су жене покренуле затворено, у поређењу са 38% фирми које воде мушкарци. Ово се посебно односи на жене нижег нивоа образовања и жене млађе од 24 и старије од 50 година . Ромкиње се налазе у групи са најнижом стопом запослености у Србији. Национална стратегија запошљавања за период 2011 – 2020. препознаје да жене представљају „највећу категорију под ризиком на тржишту рада Србији“ а истовремено и „најхетерогенију рањиву групу“.
Овај позив за предлоге пројеката има за циљ да допринесе напорима да се одговори на горе поменута питања, кроз подстицање женског предузетништва, повећање запошљивости међу женама кроз сет циљаних интервенција и допринесе општем запошљавању у области коју покрива програм.
Више информација можете добити на 027/333 125 у Канцеларији ЕУ ПРОГРЕСА у Прокупљу или на следећем линку, где можете и преузети конкурсну документацију. Конкурс је отворен до 04.11.2013.
euprogres logo