slideshow04

Одржана 33. седница Општинског Већа

Данас је одржано 33. по реду заседање Општинског већа општине Прибој, које је као задатак имало утврђивање предлога Правилника о стипендирању талентованих студената и доношење Закључка о пружању новчане помоћи студентима високошклолских установа у 2014. години.

Општинско веће је отворио председавајући, председник општине Прибој Лазар Рвовић док је уводну реч дао начелник Општинске управе, Миомир Чавић. Он је укратко образложио разлоге због којих би било боље да се Правилник преименује у Предлог Одлуке, обзиром на то да ће се иста наћи на усвајању на наредном скупштинском заседању. Према његовим речима, Општинска управа је припремила ова два предлога документа и оба су урађена на основу постојећих иницијалних аката и усклађивања са одређеним законима. Поводом прве тачке дневног реда, Предлога Одлуке о стипендирању талентованих студената, начелник ОУ је рекао да ће за заседање Скупштине општине бити припремљено и образложење. Он је такође рекао да су критеријуми општи и да не морају, а и не могу сви да их испуне, као и то да ако неко има већи просек то довољно говори да се ради о талентованом студенту. Предлогом Одлуке предвиђено је да се средства за стипендирање студената обезбеђују из буџета општине Прибој, као и то да могу конкурисати само студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија, који су уписани први пут у текућој години на студије првог или другог степена чије се школовање финансира из буџета општине РС и да имају држављанство РС. Ово су општи услови, док је посебним условима предвиђено да је у питању студент најмање треће године основних академских студија, осносно да је остварио 120 ЕСПБ бодова на основним академским студијама, или да је студент мастер академских студија. Такође, посебан услов је да је током студирања остварио просечну оцену најмање 9, да је у континуитету уписивао године студирања на терет буџета РС, да има пребивалиште на територији општине Прибој најмање пет година и да истовремено није остварио право на кредит и стипендију из буџета Републике Србије. Предлогом Одлуке је предвиђено да Конкурс расписује и спроводи Општинска управа најкасније до почетка студентске године, а за студентску 2013/2014. у року од 7 дана након ступања на снагу ове Одлуке. Предлог Одлуке о стипендирању талентованих студената утвђен је и послат Скупштини на усвајање.
Данас је такође донет и закључак о пружању новчане помоћи студентима високошколских установа у 2014.години. Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, рекао је да једним оваквим закључком коначно се прави разлика између пружања помоћи на основу материјалног стања студента и стипендирања студената на основу успеха, што је иначе предвиђено претходно утврђеним Предлогом одлуке о стипендирању талентованих студената. У Закључку стоји да право на новчану помоћ има студент који испуњава услове:
1. да је студент студија првог степена, основних академских и основних стуковних студија или студент студија другог степена, односно мастер академских и специјалистичких струковних студија,
2. да је држављанин Републике Србије
3. да има пребивалиште на територији општине Прибој
4. да студира на некој од високошколских установа чији је оснивач Република Србија
5. да просечна примања по члану породице студента, у периоду од 1. јуна до 30. новембра 2013. године не прелазе износ од 10.000,00 РСД
6. да је у континуитету уписивао године студија
7. да истовремено није остварио право на кредит или стипендију из буџета Републике Србије.
Из буџета општине Прибој за 2014. годину, на име новчане помоћи студентима основних академских студија и струковних студија издваја се износ од 4.000.000,00 РСД, а помоћ ће бити пружана за највише 100 студената у износу од по 6.000,00 РСД месечно, у периоду од седам месеци.
Општинска управа се овим Закључком обавезује да у року од 7 дана од доношења овог Закључка, преко локалних средстава информисања, објави позив за подношење Захтева за помоћ. Закључак је усвојен једногласно.

Дневни ред седнице можете погледати овде.

sednica veca3