banner telefoni naslovna

Vesti

U Sjeverinu počela sa radom terenska ambulanta

Na zadovoljstvo žitelja preko 300 domaćinstava u MZ Sjeverin i Strmac, u sredu 25.marta, u centru Sjeverina, počela je sa radom terenska ambulanta Doma zdravlja Priboj.

Ambulanta je savremeno opremljena medicinskom opremom i nameštajem, a u njoj će svakog radnog dana ordinirati lekar i medicinska sestra.

U ambulanti u Sjeverinu pacijentima će se pružati primarna zdravstvena zaštita na nivou usluga izabranog lekara, kao i hitne medicinske pomoći, dakle sve ono što bi pacijentu moglo da se pruži i u ambulanti Doma zdravlja u Priboju. Pored pregleda, propisivanja terapije, saniranja povreda, previjanja, uz najnužniju ampuliranu terapiju, u određenim situacijama, medicinska ekipa će moći da izađe i na lice mesta.

Sredstva za opremanje prostora za ambulantu u Sjeverinu, nabavku medicinske opreme i nameštaja, u vrednosti od 3,5 miliona dinara, obezbedila je Opština Priboj, izlazeći tako u susret građanima na seoskom području, da im što je to moguće više približi primarnu zdravstvenu zaštitu. Ovo je, pored Sastavaka, Krajčinovića i Kratova, četvrta terenska ambulanta Doma zdravlja, u pribojskim seoskim mesnim zajednicama.

Sredstva za rad lekara i medicinske sestre u ambulanti u Sjeverinu, takođe je obezbedila lokalna samouprava.

Prostor za zdravstvenu ambulantu obezbeđen je u objektu škole u Sjeverinu, renoviran je krajem prošle godine, a nabavka opreme i nameštaja ubrzana je ovih dana, zbog epidemije korona virusa i zbog uvedenih državnih mera, odnosno nemogućnosti prelaska građana ove dve mesne zajednice preko graničnih prelaza na Uvcu, kako bi između ostalog, stigli do ambulante Doma zdravlja ili Bolnice Priboj.

Obzirom na to da jedina asfaltna saobraćajnica sa ovog područja ide i preko teritorije Bosne i Hercegovine, a da bi građani ove dve mesne zajednice, iz potpune putne izolacije, imali izlaz do centra svoje opštine, lokalna samouprava ovih dana krenula je i sa popravkom makadamskog puta u dužini od nepunih 10 kilometara, kao jedinog alternativnog putnog pravca za žitelje Sjeverina i Strmca, koji vodi od Sjeverina preko Živinica, Rastova i Batkovića do Valovlja, a odatle dalje, asfaltnim putem, do Sastavaka, a onda preko Kasidola i Crnuga do Priboja.