banner telefoni naslovna

Завршен четврти фестивал "Дани Данила Лазовића" - победница Дуња Стојановић

У суботу 5. новембра било је последње фестивалско, а уједно и такмичарско вече, фестивала "Дани Данила Лазовића" у Прибоју. У препуној Великој сали прибојског Дома културе "Пиво Караматијевић", једанаест студената и студенткиња из региона и наше земље представило се публици и стручном жирију.

4-festival-dani-danila-lazovica

Вече је отворила наша велика уметница Биља Крстић, док се после ње представио прошлогодишњи победник, глумац Страхиња Блажић. Домаћин фестивала, глумац Михаило Лаптошевић представио је чланове и чланице стручног жирија у саставу: проф.др Радован Кнежевић (председник стручног жирија), глумица, првакиња Атељеа 212 Дара Џокић, проф.Емина Муфтић, проф. Тихиомир Стојановски и прошлогодишњи победник Страхиња Блажић.

Публици се представио и победник трећег “Интернет конкурса у говорењу поезије” Радован Сератлић, који је говорио “Искрену песму”, Милана Ракића. Звезда завршне вечери била је Горица Поповић, првакиња Атељеа 212, која је била овогодишњи гост глумац фестивала.

Једанаест студената и студенткиња из земље и региона, представило се стручном жирију говорењем поезије, а стручни жири је јавним гласањем одабрао Дуњу Стојановић са Факултета драмских уметности из Београда, за победника овогодишњег фестивала. Победник је понео престижну награду “Повеља Данило Лазовић” и новчани део награде у износу од хиљаду евра у динарској противвредности, која се обезбеђује под покровитељством председника општине Прибој, Лазара Рвовића. Повељу "Дани Данила Лазовића", победници овогодишњег фестивала, Дуњи Стојановић, која је говорила песму "Ропство" Весне Перун, уручио је председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Дуња Стојановић је студенткиња четврте године глуме на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професорке Биљане Машић Алексић. Рођена 15.05.1994. у Чикагу. Након десет година живота у САД-у, долази у Србију (Смедеревска Паланка), где завршава основну, средњу школу и нижу музичку за клавир и соло певање. Воли поезију, јер количина емоција која је сваки пут преплави дозвољава јој да се осети божанствено и за тренутак заборави на реалност.


У току фестивала публика је била у прилици да види занимљиве програме као што су: “Данилу у част” у коме су учествовали глумци Народног и Југословенског драмског позоришта Љиљана Благојевић, Драган Гаги Јовановић, Нада Блам, Калина Ковачевић, Вук Костић и домаћин фестивала Михаило Лаптошевић. У оквиру фестивала публика је била у прилици да погледа "Стенд даун са Небојшом Миловановићем", монодраму "О глуматању" Слободана Ћустића, дечју представу "Змајко" Тода Николетића у режији Ибрахима Хасанагића, док је програм “Прибој кроз културу и уметност” представио занимљиву и значајну историју града и остврнуо се на уметничку традицију Прибоја. У току фестивала одржане су и две престижне радионице о поезији, прва са прибојским рецитаторима и друга са студентима глуме.

Четврти фестивал "Дани Данила Лазовића", који се одржава у част чувеног глумца, који је поставио високе уметничке критеријуме у говорењу поезије, ове године био је најмасовнији када је реч о посети и интересовању публике. Оснивачи фестивала “Дани Данила Лазовића” су Дом културе “Пиво Караматијевић” и Завичајни музеј Прибој уз подршку општине Прибој и председника општине Прибој.

ФОТО: Лука Марковић